19 Μάιος 2018, 21:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 21:40

Επίθεση ανταρτών σε ορθόδοξη εκκλησία στην Τσετσενία με τρεις νεκρούς

  • Επίθεση ανταρτών σε ορθόδοξη εκκλησία στην Τσετσενία με τρεις νεκρούς
    Η εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ (φωτ.: TASS / Artyom Geodakyan)

Στο στόχαστρο ανταρτών βρέθηκε σήμερα το απόγευμα η ορθόδοξη εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο κέντρο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας Γκρόζνι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί, ένας πολίτης, καθώς και τέσσερις από τους δράστες.

Ένοπλοι μπήκαν στην εκκλησία την ώρα της απογευματινής λειτουργίας, με στόχο να πιάσουν ομήρους.

«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δύο αστυνομικοί που είχαν επιφορτιστεί με την ασφάλεια της εκκλησίας (...) και ένας πολίτης σκοτώθηκαν», επισήμανε η ρωσική Επιτροπή έρευνας, η οποία πρόσθεσε πως άλλοι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν. «Τέσσερις αντάρτες εξουδετερώθηκαν», ενώ πάνω τους βρέθηκαν μαχαίρια και ένα τουφέκι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. «Οι επαγγελματικές ενέργειες των αστυνομικών επέτρεψαν να αποτραπούν πιο σοβαρές συνέπειες από την επίθεση και να προκληθεί μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων», υπογράμμισε η Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως οι αντάρτες, που ενήργησαν «με εντολή μιας δυτικής χώρας», είχαν «σκοπό να συλλάβουν πιστούς ως ομήρους».

Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996), η αυτονομιστική εξέγερση ισλαμοποιήθηκε σταδιακά και επεκτάθηκε πέρα από τα σύνορα αυτής της ρωσικής δημοκρατίας προκειμένου να μετατραπεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ένα ενεργό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα σε όλο τον βόρειο Καύκασο. Στα τέλη Ιουνίου 2015, η ένοπλη ισλαμιστική εξέγερση στον ρωσικό Καύκασο δήλωσε πίστη στην οργάνωση η Ισλαμικό Κράτος, της οποίας παραμένει πρόσφορο έδαφος για μαχητές που πολεμούν στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.