19 Μάιος 2018, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 13:48

Απάντηση Μαξίμου σε Ζάεφ για λύση erga omnes

  • Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Πρόταση για έλεγχο του FIR από ελληνικά μαχητικά
    Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς πΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων» αναφέρει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, με αφορμή την πρώτη δημόσια τοποθέτηση του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ επί της πρότασης «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν» για την ονομασία της γειτονικής χώρας.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται επίσης: «Ωστόσο, ενθαρρύνουμε τους γείτονές μας να συνεχίσουμε από κοινού να εργαζόμαστε για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τέλος επισημαίνουμε ξανά ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με συνταγματική αναθεώρηση».

Αντίθετα, η κυβέρνηση των Σκοπίων εμφανίζεται θετική στην προοπτική χρήσης του «Ίλιντεν» στην ονομασία της χώρας. «Η "Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν" είναι μια λύση για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω», ανέφερε νωρίτερα ο Ζάεφ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η κυβέρνηση της πΓΔΜ αποδέχεται την ονομασία «Republika Ilindenska Makedonija» για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση που παρείχε στους πολιτικούς αρχηγούς, τόνισε ότι εφόσον προκριθεί η συγκεκριμένη πρόταση, τότε θα τεθεί σε δημοψήφισμα.