19 Μάιος 2018, 19:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 20:00

19η Μαΐου 2018: Σε εξέλιξη η κοινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

  • 19η Μαΐου 2018: Σε εξέλιξη η κοινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)
  • 19η Μαΐου 2018: Σε εξέλιξη η κοινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Life Events)
  • 19η Μαΐου 2018: Σε εξέλιξη η κοινή εκδήλωση για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: Life Events)

Με κεντρικό σύνθημα, «Συμμετέχουμε - Τιμούμε - Διεκδικούμε» ξεκίνησε η εκδήλωση για την Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη. Μετά από πολλά χρόνια, η εκδήλωση συνδιοργανώνεται και από τις τρεις ομοσπονδίες (ΠΟΕ, ΠΟΠΣ, ΠΟΣΕΠ), υλοποιώντας το πάγιο αίτημα όλων των Ποντίων για συστράτευση μπροστά στο στόχο της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Λίγο πριν την έναρξη της κοινής εκδήλωσης για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων το pontos-news.gr και ο Αντώνης Ρεπανάς μίλησαν με τους προέδρους των τριών ποντιακών ομοσπονδιών για την απόφασή τους να κάνουν φέτος αυτό το μεγάλο και σημαντικό βήμα.

«Αγωνιζόμαστε 365 μέρες το χρόνο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ) Χρήστος Τοπαλίδης.

«Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σελίδες του ελληνισμού και τις μεγαλύτερες σελίδες της ανθρωπότητας. Το μήνυμα που περνάει από τη μαχητική διεκδικητική εκδήλωση του οργανωμένου ποντιακού χώρου είναι ότι δεν υπάρχει άλλοθι που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτοί που το χρησιμοποιούν, αναφορικά με το μη ενιαίο της διεκδίκησης και του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Γι’ αυτόν το λόγο πραγματοποιείται κεντρική εκδήλωση με τις τρεις ομοσπονδίες, και πλέον είναι η ώρα της πολιτείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να δράσει θεσμικά πλέον, ηγούμενη του αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση» πρόσθεσε.


(Φωτ.: Life Events)

«Έχοντας την εξουσιοδότηση των μελών της ομοσπονδίας, είχαμε πάγιο αίτημα για κοινή εκδήλωση για την Γενοκτονία των προγόνων μας. Είμαστε εδώ. Δεν ξεχνάμε. Διεκδικούμε» τόνισε η Χριστίνα Σαχινίδου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ). «Η 19η Μαΐου είναι ιδιαίτερη μέρα για εμάς τους Πόντιους. Σηματοδοτεί μια σειρά τραγικών για τον ελληνισμό του Πόντου γεγονότων. Μια σειρά τραγικών γεγονότων της ελληνικής ιστορίας. Αυτήν τη φορά η χρονική συγκυρία και οι γεωπολιτικοί παράγοντες επέβαλαν να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων χωρίς υπεκφυγές. Σε αυτές τις κρίσιμές εθνικές στιγμές δεν έχουμε την πολυτέλεια τεχνητών διαιρέσεων και διαχωρισμών.

»“Συμμετέχουμε, τιμούμε και διεκδικούμε” είναι το τρίπτυχο της φετινής εκδήλωσης, και επιτέλους ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να στείλουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, ότι την κρίσιμη ώρα για την πατρίδα μας όλοι οι Πόντιοι είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά. Ζητούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στο συλλογικό επίπεδο μνήμης του Έλληνα. Στέλνουμε ένα μήνυμα στους ντόπιους αρνητές της Γενοκτονίας των προγόνων μας αλλά και στους ξένους. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι με την ενότητα του ποντιακού χώρου μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ) Σέργιος Καλπαζίδης τόνισε πως «Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε προς τη γειτονική μας χώρα, την Τουρκία, είναι ότι εμείς δεν ξεχάσαμε τα θύματα της Γενοκτονίας».

Δεν ξεχνάμε τους 353.000 προγόνους μας που έχασαν την ζωή τους με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ, είπε στο pontos-news.gr.

«Και θα διεκδικήσουμε και δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Είναι στη μνήμη μας. Είναι πρόγονοί μας. Είναι καθήκον μας να το θυμόμαστε και να διεκδικούμε τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Αυτή είναι η σημασία της εκδήλωσης κάθε χρόνο. Δεχθήκαμε πολλά τηλεφωνήματα που μας έλεγαν μπράβο επειδή φέτος πηγαίνουμε και οι τρεις ομοσπονδίες μαζί.

»Η γενοκτονία, σαν γεγονός, δεν είναι μονοπώλιο και ιδιοκτησία κανενός. Αφορά όλους τους Έλληνες και όλους τους Πόντιους. Γι’ αυτό επιβάλλεται να είμαστε όλοι μαζί. Δεν είναι εύκολος ο στόχος της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας. Για να τον πετύχουμε πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι» πρόσθεσε.

Αντώνης Ρεπανάς

Εκδηλωσεις