19 Μάιος 2018, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 18:40

Χορευτική... γεωγραφία του Πόντου στο «Αλάτι της Γης»

  • Χορευτική... γεωγραφία του Πόντου στο «Αλάτι της Γης»
    (Φωτ.: ert.gr)

Με αφορμή την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» μας προσκαλεί σ’ ένα δυναμικό ποντιακό γλέντι και μας «ταξιδεύει» στον Πόντο και στην πλούσια παράδοσή του. Η γνωστή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 μεταδίδει (σε επανάληψη) αυτήν την Κυριακή (20 Μαΐου) στις 13:00 το επεισόδιο «Πόντος - Μια χορευτική …γεωγραφία!», με τον Νίκο Ζουρνατζίδη και τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Σέρρα».

Το «Αλάτι της Γης» επιχειρεί την αποτύπωση μιας «χορευτικής γεωγραφίας» του Πόντου με ειδικότερες αναφορές στο ρεπερτόριο, τη ρυθμολογία, τα μουσικά όργανα και κυρίως το ύφος και το ήθος που χαρακτηρίζει τις επιμέρους περιοχές και παραδόσεις.

Αφετηρία αποτελεί η πολύχρονη μελέτη του ερευνητή και δασκάλου των ποντιακών χορών Νίκου Ζουρνατζίδη, ο οποίος επέλεξε να παρουσιάσει στην εκπομπή 25 από τους πλέον αντιπροσωπευτικούς χορούς, αναλύοντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες με βάση τις περιοχές καταγωγής τους: Ανατολικός Πόντος, Ματσούκα, Γαράσαρη, περιοχές των μεταλλείων (Δυτικός Πόντος), Καρς κ.ά.

Χορεύουν μέλη του συλλόγου «Σέρρα». Συμμετέχουν οι μουσικοί: Κώστας Φωτιάδης, Γιάννης Φωτιάδης, Παναγιώτης Κοργιαννίδης, Γιώργος Σοφιανίδης, Περικλής Κατσώτης, Παύλος Φωτιάδης, Παντελής Νικολαΐδης, Χριστόφορος Κοσμίδης, Τρύφων Παπαϊωάννου. Τραγουδούν οι: Πόλιος και Γιώργος Παπαγιαννίδης, Γιώργος Σοφιανίδης και Λιάνα Χαραλαμπίδου.