19 Μάιος 2018, 15:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 13:02

Αντίθετοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο «Μακεδονία του Ίλιντεν»

  • Αντίθετοι οι πολιτικοί αρχηγοί στο «Μακεδονία του Ίλιντεν»
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας ενημέρωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας τον Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο και στη συνέχεια τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Οι επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην επιλογή «Μακεδονία του Ίλιντεν» που τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών από την πλευρά των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε σε όλους ότι πριν ξεκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση του ονόματος η πΓΔΜ πρέπει να αποδεχτεί τη λύση erga omnes και την αναθεώρηση του συντάγματος.

Στις 9:30 ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για περίπου 50 λεπτά. Στη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Προκόπης Παυλόπουλος επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά στα Σκόπια για την επίτευξη λύσης.

Στο κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας: «Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο, βιώσιμη και για αυτό δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και κυρίως υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής, την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, σε εξωτερικό και εσωτερικό, πράγμα που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού για να φύγουν τα εμπόδια. Είναι μια δύσκολη υπόθεση και σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να αντέξουν οι λύσεις».

Από την πλευρά του, ο Προκόπης Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και τόνισε τη σημασία της καθώς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης κοινής θέσης στα εθνικά θέματα. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διάφορες θεμιτές, φυσικές, όμως στα μεγάλα θέματα, όπως τα εθνικά, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί όταν η Ελλάδα έχει ενότητα, είναι πιο δυνατή στο διαπραγματευτικό πεδίο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αρνητικά τα κόμματα στην πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν»
Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά στη συνέχεια με τους πολιτικούς αρχηγούς, όπου υπήρξαν αντιδράσεις για την πρόταση «Μακεδονία του Ίλιντεν» που έκαναν τα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός μίλησε την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος διαφώνησε ακόμα και με το γεγονός ότι υπάρχει στο τραπέζι αυτή η επιλογή. Την ίδια στάση κράτησαν και οι Φώφη Γεννηματά, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει την πρόταση “Μακεδονία του Ίλιντεν”, διότι πρέπει να υπάρχει συμφωνία για ονομασία erga omnes και αλλαγή του συντάγματος της πΓΔΜ», τόνισε ο πρωθυπουργός στη Φώφη Γεννηματά. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης εξέφρασε την αντίθεσή της με αυτή την ονομασία και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού, αναθεώρηση του συντάγματος και ονομασία erga omnes με γεωγραφικό προσδιορισμό».

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το νέο όνομα που ακούστηκε και επισήμανε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση. «Περιμένουμε την τελική συμφωνία», ανέφερε.

Κάθετα αντίθετος, ακόμη κι αν έχουν καλυφθεί οι προϋποθέσεις που θέτει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Ακόμη κι αν είχαν λυθεί όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, όπως ο αλυτρωτισμός και η αλλαγή του συντάγματος, διαφωνώ με το όνομα γιατί δεν έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά εθνοτικό», ήταν η τοποθέτηση του γ.γ. του ΚΚΕ.

Τέλος, ο Βασίλης Λεβέντης στην επικοινωνία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε την πάγια θέση του ενάντια στη χρήση του όρου «Μακεδονία». Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξέφρασε την πεποίθηση ότι στο τέλος θα καταλήξουν στο όνομα «Nova Makedonija», ενώ εκείνος από την πλευρά του προτείνει το «Σκόπια».