19 Μάιος 2018, 19:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 19:18

Η χθεσινή ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Συντάγματος (βίντεο)

  • Η χθεσινή ολονυχτία της ΕΠΟΝΑ για τη Γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Συντάγματος (βίντεο)
    (Φωτ.: Γιάννης Σεπτούχας)

Με τη σκέψη στην αλησμόνητη πατρίδα και στους προγόνους που χάθηκαν κατά την περίοδο της Γενοκτονίας, η Ένωση Ποντίων Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) τέλεσε χθες το βράδυ την ολονυχτία της στην καρδιά της Αθήνας, με χιλιάδες περαστικούς να σταματούν για να ενημερωθούν για το τι συμβαίνει.

Τα ξημερώματα της 19ης Μαΐου η ΕΠΟΝΑ, στην πλατεία Συντάγματος, μνημόνευσε όσα πέρασαν οι 353.000 αθώες ψυχές.

Με λύρες, τραγούδια και ποιήματα στο ύφος της ημέρας και με τον πόνο να φωλιάζει στις καρδιές τους, οι νέοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα ότι τίποτα δεν ξεχνιέται αν δεν το αφήσεις να χαθεί στη λήθη. Την Παρασκευή, λίγο μετά τις 21:30, στο ενημερωτικό περίπτερο που διατηρεί η Ένωση από τη Δευτέρα 14 Μαΐου, η ολονυχτία ξεκίνησε με ανάγνωση ιστορικών κειμένων που παρείχαν όλες τις ιστορικές πληροφορίες και ακολούθησαν προβολές ντοκιμαντέρ με θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων. Τελευταίο προβλήθηκε το νέο ντοκιμαντέρ της ΕΠΟΝΑ για τον Ράφαελ Λέμκιν, τον άνθρωπο που επινόησε τον όρο «γενοκτονία».

Πολύς ήταν ο κόσμος που σταματούσε στο περίπτερο για να παρακολουθήσει τις προβολές μαζί με τους νέους. Ακόμα περισσότεροι αυτοί που ρωτούσαν τα μέλη της ΕΠΟΝΑ για τα γεγονότα της Γενοκτονίας και έπαιρναν ενημερωτικό υλικό μαζί τους.

Αργότερα, οι νέοι άναψαν τα κεριά και σχημάτισαν τον τραγικό αριθμό των θυμάτων και επικοινώνησαν με τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ που την ίδια ώρα πραγματοποιούσε αντίστοιχη δράση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης. «Η χθεσινή ολονυχτία προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας ήταν μια αρχή των συζητήσεων για τις δράσεις των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Φυσικά θα ακολουθήσουν πολλές ακόμα» δήλωσε στο pontos-news.gr ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ Γιάννης Ραπτόπουλος.

Η χθεσινή τελετή ολοκληρώθηκε γύρω στις 4:00 τα ξημερώματα. Το παρών έδωσαν πολλοί νέοι από διάφορα ποντιακά σωματεία της Αττικής.

Ελένη Κάλλη