19 Μάιος 2018, 13:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 16:48

Πολιτικά κόμματα για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Πολιτικά κόμματα για τη 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Το δικό τους στίγμα για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δίνουν με ανακοινώσεις τους τα πολιτικά κόμματα. Κοινός τόπος η ανάγκη για αγώνα μέχρι τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού.

Νέα Δημοκρατία
«Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ημέρα θλίψης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ποντίους αδερφούς μας που έπεσαν θύματα συστηματικής εξόντωσης. Ο αγώνας για την αναγνώριση του εγκλήματος αυτού συνεχίζεται», τονίζει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή τη 19η Μαΐου.

ΑΝΕΛ
Η τουρκική βαρβαρότητα δεν κατάφερε να αφανίσει την ιστορία, τις ρίζες, το εθνικό φρόνημα και το αθάνατο πνεύμα των Ποντίων, είπε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας πως «οι ρίζες του Ελληνισμού, οι τόποι χιλιετηρίδων Ελληνικής Ποντιακής Ιστορίας, η Ελληνική Ποντιακή πολιτιστική κληρονομιά δεν χάθηκε στη λήθη της ιστορίας, όπως ευελπιστούσαν οι σφαγείς του. Ο Ποντιακός Ελληνισμός επιβίωσε, κράτησε άσβεστες τις παραδόσεις του, τα ήθη του, τα έθιμά του, τα ιδανικά του και την πλούσια ορθόδοξη παράδοση του, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τη συνέχεια του Ελληνικού Έθνους».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υπογράμμισε πως η Γενοκτονία των Ποντίων δεν είναι μόνο θέμα ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό και παγκόσμιο.

«Όλη η παγκόσμια κοινότητα οφείλει να αντισταθεί στη λήθη που βολεύει αυτούς που εγκλημάτησαν και η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλα τα κράτη θα είναι ο ενδεικνυόμενος σεβασμός στις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Σύμβαση για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας που εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1948, αποτελεί τον οδηγό στην προσπάθειά μας για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας» είπε μεταξύ άλλων ο Πάνος Καμμένος.

ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά είπε πως «Η 19η Μαΐου είναι ημέρα μνήμης, απόδοσης τιμής και σεβασμού στον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι και ημέρα ευθύνης. Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που έπεσαν θύματα του Τούρκικου εθνικισμού, που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο χρέος «να αγωνιστούμε όλοι μαζί για τη δικαίωση του Ποντιακού Ελληνισμού, μέσω της διαφύλαξης και αποκατάστασης της ιστορικής αλήθειας. Χωρίς μισαλλοδοξίες και πάθη αλλά με σεβασμό στην ιστορία μας. Η Βουλή το 1994 με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου αναγνώρισε και θεσμικά τη Γενοκτονία των Ποντίων. Η αναγνώριση αυτού του ιστορικού γεγονότος, συμβάλλει στην Παγκόσμια Ειρήνη, στο σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στην αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας».

Ένωση Κεντρώων
Δεν ξεχνάμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του Πόντου που πλήρωσαν με τη ζωή τους, την ελληνική καταγωγή τους, από ένα αδίσταχτο εθνικιστικό καθεστώς, τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης. «Όσο και αν η Τουρκία προσπαθεί να ρίξει λήθη και ευθύνες στους Έλληνες του Πόντου, τόσο απομακρύνεται από τον πολιτισμό και καταπατά με βία τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Ένωση Κεντρώων δεν ξεχνά τους αγώνες και τις θυσίες του Ποντιακού Ελληνισμού και θα είναι μπροστάρης στην προσπάθεια αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων και της διαφύλαξης της ιστορικής αλήθειας. Όποιος λαός ξεχνά δεν έχει μέλλον» πρόσθεσε.

ΣΥΡΙΖΑ
Μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, κάνοντας λόγο για μια από τις πλέον μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Σήμερα, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, θυμόμαστε μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση της ιστορικής αλήθειας και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών» ανέφερε στην ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.