19 Μάιος 2018, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 12:17

99 φανάρια φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο)

  • 99 φανάρια φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο)
    (Φωτ.: Μένη Νικοδημοπούλου)
  • 99 φανάρια φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο) 2
  • 99 φανάρια φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο) 3
  • 99 φανάρια φώτισαν τον ουρανό της Θεσσαλονίκης προς τιμήν των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων (βίντεο) 3

Μια ανάσα πριν τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της ΠΟΕ σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης μνημόνευσαν χθες το βράδυ τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς που άφησε πίσω της η Γενοκτονία. Είναι η στιγμή που οι νέοι κρατούν αγρυπνία, όπως σε μια κηδεία το τελευταίο βράδυ του νεκρού στο σπίτι του, πριν το ύστατο χαίρε.

Ο ουρανός της Θεσσαλονίκης φωτίστηκε με 99 χάρτινα φανάρια στη μνήμη των νεκρών.

Χθες το βράδυ, στο ενημερωτικό περίπτερο που διατηρούν οι νέοι της ΠΟΕ στην πλατεία Αριστοτέλους, προς πληροφόρηση του κοινού για τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας, προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ Οι μνήμες ζωντανεύουν με αφηγητή τον Κωνσταντίνο Φωτιάδη και ακολούθησε η προβολή της παραγωγής Η καμπάνα του Πόντου. Μοιρολόγια ακούγονταν από τα μεγάφωνα και κεριά σχημάτιζαν τον αριθμό των νεκρών.

Όταν το ρολόι σήμανε μεσάνυχτα, ανήμερα της 19ης Μαΐου, οι νέοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και απελευθέρωσαν 99 χάρτινα φανάρια, με ονόματα των νεκρών και μηνύματα κατά της Γενοκτονίας γραμμένα πάνω τους. Ο τόπος που επιλέχθηκε για τη δράση αυτή ήταν καθαρά συμβολικός αφού το λιμάνι Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες την περίοδο του ξεριζωμού. Το θέαμα ήταν πολύ συγκινητικό και πολλοί ήταν εκείνοι που δεν κατάφεραν να κρατήσουν τα δάκρυά τους.