20 Μάιος 2018, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 08:07

Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Το Χρονικό της Αλώσεως» του Γιώργου Χατζηνάσιου

  • Στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «Το Χρονικό της Αλώσεως» του Γιώργου Χατζηνάσιου
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου «Το Χρονικό της Αλώσεως» παρουσιάζεται στις 29 Μαΐου, σε μια ξεχωριστή βραδιά στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την οποία διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συνοδεία της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλιάρα.

Το έργο του Γιώργου Χατζηνάσιου εξιστορεί τις τέσσερις τελευταίες ημέρες της Κωνσταντινούπολης.

Πρόκειται για μελοποίηση του χρονογραφήματος του Γεωργίου Φραντζή, που κάνει αναδρομή στα κοσμοϊστορικά γεγονότα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης για να αναδειχθεί η αξία της ενότητας και της ομοψυχίας των Ελλήνων.

Ο Γρηγόρης Βαλτινός σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, ενώ ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος ερμηνεύει το ρόλο του Μωάμεθ. Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος στο ρόλο του ιστοριογράφου αφηγητή Γεωργίου Φραντζή και οι τροβαδούροι Χρήστος Τσιαμούλης και Στέφανος Δορμπαράκης σκιαγραφούν τις τελευταίες συγκλονιστικές στιγμές της Πόλης.  

Την παράσταση συνοδεύουν δύο καταξιωμένες χορωδίες, η Μικτή χορωδία του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και η χορωδία της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη παράσταση παρουσιάζεται στην Αθήνα, καθώς η πρώτη παρουσίαση του έργου έγινε στην Θεσσαλονίκη, όταν η συμπρωτεύουσα ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και επαναλήφθηκε το 2007 στον Αρχαιολογικό Χώρο του Μυστρά, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι εταιρείες AEGEAN OIL, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ AE, το SEMELI GROUP MYKONOS και τα MEDI PRINOU. Η αγορά εισιτηρίων γίνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας viva.gr και τα έσοδα από την πώληση των εισιτηρίων θα διατεθούν για τους σκοπούς του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ».