19 Μάιος 2018, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 13:05

Σκοπιανό: Ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας

  • Σκοπιανό: Ενημερώνει Παυλόπουλο και πολιτικούς αρχηγούς ο Τσίπρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι συζητήσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, μετά και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στη Σόφια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τα νέα δεδομένα των διαπραγματεύσεων σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει κύκλος τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στις 09:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα αναφέρει στον Προκόπη Παυλόπουλο τις τελευταίες εξελίξεις στις συνομιλίες με τα Σκόπια.

Στη συνέχεια θα μιλήσει τηλεφωνικά με τους αρχηγούς των κομμάτων, με τον πρωθυπουργό να κάνει χθες μια πρώτη επαφή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως ανακοίνωσε η Νέα Δημοκρατία, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στις επιλογές για την ονομασία βρίσκεται και το «Μακεδονία του Ίλιντεν», το οποίο πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής το γραφείο του πρωθυπουργού είχε σχολιάσει τη συζήτηση της πιθανής ονομασίας «κενή περιεχομένου», καθώς πρώτο μέλημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις, οι οποίες έχουν τεθεί ως απαραίτητες από την αρχή της διαπραγμάτευσης. Δηλαδή για λύση στο όνομα erga omnes και συνταγματική αναθεώρηση, με την οποία θα εξαλείφεται κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την ένταξη της πΓΔΜ σε ΕΕ και NATO.