18 Μάιος 2018, 22:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 13:03

Τσίπρας σε Μητσοτσάκη: Συζητάμε το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» με τον Ζάεφ

  • Τα «πόθεν έσχες» των πολιτικών αρχηγών [[NOT DONE]]
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της πΓΔΜ βρίσκεται το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν», όπως ενημέρωσε τηλεφωνικά ο Αλέξης Τσίπρας τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας για την πορεία των συζητήσεων με τον Ζόραν Ζάεφ, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του με το να συζητείται μια τέτοια επιλογή, η οποία εντείνει τον αλυτρωτισμό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, αναφέρονται τα ακόλουθα: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ότι με τον κ. Ζόραν Ζάεφ συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας “μακεδονικού” έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο.

Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας, όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση».

Από το βήμα της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις ονομασίες για την πΓΔΜ που συζητούνται, σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, λέγοντας πως είναι συζήτηση «κενού περιεχομένου». Βασικός στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να εκπληρωθούν πρώτα οι δύο βασικές προϋποθέσεις που έχει θέσει και αφορούν τη μία και μόνη ονομασία για όλες τις χρήσεις, που δεν μπορεί να είναι η σημερινή συνταγματική, αλλά μια σύγχρονη ονομασία και τη συνταγματική αναθεώρηση από τη γείτονα.