18 Μάιος 2018, 22:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 21:00

Τίμησαν τη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο

  • Τίμησαν τη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη στην Κάρπαθο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΓΕΕΘΑ)

Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου 2006, όταν το αεροσκάφος του κατέπεσε μετά από θερμό επεισόδιο με τουρκικά μαχητικά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Κάρπαθο.

Την ίδια ώρα, τετράδα τουρκικών μαχητικών παραβίαζε τον εθνικό εναέριο χώρο, ανατολικά της Ρόδου.

Τα εχθρικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από τα ελληνικά αεροσκάφη, όπως συνηθίζεται. Ο σμηναγός της Πολεμικής Αεροπορίας Κώστας Ηλιάκης ήταν 36 ετών και πατέρας δύο ανηλίκων παιδιών, όταν έχασε τη ζωή του την ώρα του  καθήκοντος. Επισήμως ο θάνατος του αποδόθηκε σε «ατύχημα» που προήλθε από «ανθρώπινο λάθος» του Τούρκου πιλότου με τον οποίο ενεπλάκη σε αερομαχία.

Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση στην Κάρπαθο έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος σημείωσε ότι η απώλεια του Κώστα Ηλιάκη αποτελεί ένα διαχρονικό μήνυμα για όλους τους Έλληνες. Ένα μήνυμα πίστης και αφοσίωσης. Ο Α/ΓΕΕΘΑ πρόσθεσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα επιτρέψουν την αμφισβήτηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Οι θυσίες αυτές ατσαλώνουν την θέληση μας για την προάσπιση της πατρίδας. Οι θυσίες του Κώστα Ηλιάκη και του Γιώργου Μπαλταδώρου δυναμώνουν την αποφασιστικότητα μας έναντι οποιουδήποτε επιβουλέα. Οι ένοπλες δυνάμεις μας βρίσκονται παντού, 365 ήμερες το χρόνο δίνοντας τον καλύτερο εαυτό για να εκτελέσουν την αποστολή τους».