19 Μάιος 2018, 11:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 22:15

Κουίζ: Γνωρίζετε τα ιστορικά γεγονότα γύρω από τη Γενοκτονία των Ποντίων;

  • Κουίζ: Γνωρίζετε τα ιστορικά γεγονότα γύρω από τη Γενοκτονία των Ποντίων;
    Κόσμος παρατηρεί έγγραφα και φωτογραφίες Ποντίων, θυμάτων της Γενοκτονίας, που περιλαμβάνονται στο αρχείο του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βάλια Καρπούζη)

Στις 12 Ιανουαρίου 1951 τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση για την Πρόληψη και την Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οποία εγκρίθηκε το 1948 ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Επινόηση του δικηγόρου Ράφαελ Λέμκιν, ο όρος «γενοκτονία» περιλαμβανόταν και στο κατηγορητήριο στη Δίκη της Νυρεμβέργης, όχι όμως με νομική αλλά με περιγραφική έννοια.

Εκατοντάδες ερευνητές, έχοντας βασιστεί στο έργο του Ράφαελ Λέμκιν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πρώτες γενοκτονίες του 20ού αιώνα αφορούσαν χριστιανικούς πληθυσμούς (Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους), και ο θύτης ήταν κοινός: η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στις 19 Μαΐου τιμάται η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας πολιτικής με 353.000 θύματα που ήταν συστηματική, σχεδιασμένη και με ακριβείς στόχους. Το κουίζ που ακολουθεί είναι για… διαβασμένους, ωστόσο τα σχετικά «σκονάκια» υπάρχουν στο Χρονολόγιο του pontos-news.gr, στη σχετική κατηγορία για τη Γενοκτονία, αλλά και στην κατηγορία Ιστορικά.