18 Μάιος 2018, 18:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 18:04

Κουίκ: Απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας με τους Έλληνες στρατιωτικούς

  • Κουίκ: Απαράδεκτα πολιτικά παιχνίδια της Τουρκίας με τους Έλληνες στρατιωτικούς
    (Φωτ.: Twitter / TerensQuick)

Το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, κατά της διάρκεια της παρέμβασής του στη σημερινή 128η εαρινή υπουργική σύνοδο κορυφής του οργανισμού, που διεξάγεται στην Ελσινόρη της Δανίας. Απευθυνόμενος ευθέως προς την Τουρκία, ο Τέρενς Κουίκ επισήμανε ότι πάνω από 70 ημέρες κρατά παράνομα φυλακισμένους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως πρόκειται για Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι περιπολούσαν στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαμηνύοντας πως αυτά είναι μη αποδεκτά πολιτικά παιχνίδια.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο φάρος για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η λειτουργία του πρέπει να βασίζεται επάνω σε κοινές αρχές, οι οποίες προωθούν το πνεύμα της ενότητας ανάμεσα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το πρόσφατο ψήφισμα που υιοθέτησε για το θέμα των δύο στρατιωτικών.

Στη συνέχεια, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα δεν θα κάνει κανέναν συμβιβασμό με τις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης και εξέφρασε τη δέσμευση πως η χώρα μας θα είναι απαρέγκλιτα πιστή σε όλα τα θέματα που πρέπει να την απασχολούν, σε μία περίοδο με πολλαπλές προκλήσεις και απειλές, τόσο κοινωνικές, όσο και οικονομικές. «Νοιαζόμαστε σε μέγιστο βαθμό για φαινόμενα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και πάνω από όλα για τη προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε.

Ο Τέρενς Κουίκ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει τις ιδέες και τις πρωτοβουλίες του γ.γ. του Οργανισμού και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην Κροατία, η οποία αναλαμβάνει την προεδρία το επόμενο εξάμηνο. «Επί μιάμιση ώρα ακούω όλους τους ομιλητές να χρησιμοποιούν συνέχεια τη λέξη δημοκρατία. Δεν άκουσα κανένα να χρησιμοποιεί τη λέξη διάλογος, που είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για τη λειτουργία αυτού του Οργανισμού, σε αυτές τις ταραγμένες μέρες που ζούμε» επισήμανε καταληκτικά, υπενθυμίζοντας τη φράση που είχε αναφέρει πρόσφατα στη γενική συνέλευση στα Ηνωμένα Έθνη: «Εμείς οι Έλληνες, έχουμε κάθε λόγο να ζητάμε σεβασμό στις λέξεις Democracy και Dialogue, γιατί και οι δύο είναι ελληνικές».

Στο περιθώριο της συνόδου, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, τους αναπληρωτές πρωθυπουργούς και υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας, Mikheil Janelidze και της Σερβίας, Ivica Dacic και τους υπουργούς Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, της Ισπανίας Il Defonso Castro Lopez, της Μάλτας Carmelo Abela, της Ανδόρας Maria Ubach Font και του Λιχτενστάιν Aurelia Frick.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.