18 Μάιος 2018, 17:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 16:46

Το μήνυμα της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Το μήνυμα της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Στην ιστορική αλήθεια του τραγικού γεγονός της Γενοκτονίας των Ποντίων και τον ξεριζωμό τους από τα μέρη που ζούσαν από την αρχαιότητα αναφέρθηκε η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, σε μήνυμά της για την επέτειο της 19ης Μαΐου. Παράλληλα, στέλνει μήνυμα στην Τουρκία να αποφασίσει έμπρακτα την ειρηνική της συνύπαρξη με τους γειτονικούς της λαούς, αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Ποντίων, αλλά και σταματώντας τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών.

Το μήνυμα της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων:

Η Γενοκτονία των Ποντίων και ο ξεριζωμός από τον τόπο όπου οι Έλληνες ζούσαμε από τη βαθύτατη αρχαιότητα, είναι τραγικότατη στιγμή της Ιστορίας μας και αναντίρρητη Ιστορική Αλήθεια. Την κατοχυρώνουν οι ιστορικές καταγραφές, την επιβεβαιώνουν όμως πέρα από κάθε αμφιβολία ο επεκτατισμός και η μισαλλοδοξία που ακόμη και σήμερα εκπέμπουν διάφορες φωνές και πράξεις στη γειτονική χώρα.

Γι' αυτό και καλούμε τη σημερινή Τουρκία να αποφασίσει οριστικά και αμετάκλητα την ειρηνική της συνύπαρξη με τους γειτονικούς της λαούς, προχωρώντας στην αδιαπραγμάτευτη και επίσημη αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Την καλούμε επίσης να αναγνωρίσει τα εγκλήματα που έγιναν σε βάρος των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, να σταματήσει τις παραβιάσεις και τις προκλήσεις στο Αιγαίο, να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής της από την Κύπρο και να διακόψει άμεσα την παράνομη κράτηση των στρατιωτικών μας.

Η φλόγα και οι μνήμες των Πόντιων αδελφών μας, μας θέτουν σε διαρκή ενότητα και ετοιμότητα για να μην επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί κάτι ανάλογο με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Αύριο, 19 Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης και ενότητας όχι μόνο για τους Έλληνες του Πόντου, αλλά για όλους τους Έλληνες, όπου αναπνέουν πάνω σ' αυτόν τον κόσμο. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ!