19 Μάιος 2018, 15:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 15:02

Σήμερα τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων – Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

  • Σήμερα τιμούμε τα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων – Εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
    Κυματίζουν περήφανες! Γεμάτες χαρές και λύπες...

Η μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται σήμερα, 19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, και οι απόγονοί τους εκφράζουν το χρέος τους προς στα θύματα με εκδηλώσεις, ο μεγαλύτερος όγκος των οποίων συγκεντρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Για μια ακόμη φορά, από τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας θα σταλεί το μήνυμα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας.

Η πλατεία Συντάγματος και η πλατεία Αγίας Σοφίας θα φιλοξενήσουν σήμερα τις κεντρικές εκδηλώσεις των Ποντίων.

Στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντάγματος, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 19:00 με την αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς, με τους δύο εύζωνες να είναι ενδεδυμένοι τη στολή του Πόντιου αντάρτη. Θα ακολουθήσει η ομιλία του Φάνη Μαλκίδη (δρ Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την Μελέτη των Γενοκτονιών), επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, πορεία προς την πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας και επίδοση ψηφίσματος.

Μήνυμα ενότητας από ΠΟΕ, ΠΟΠΣ και ΠΟΣΕΠ μέσω κοινής εκδήλωσης
Από τις πλέον πολυσυζητημένες ειδήσεις στις κουβέντες των Ποντίων των τελευταίο καιρό είναι η απόφαση κοινής εκδήλωσης μνήμης από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ), στην πλατεία Αγίας Σοφίας της Θεσσαλονίκης, ανήμερα τη 19η Μαΐου.


Η πορεία προς το προξενείο της Τουρκίας της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 18:30 με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας. Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί, ομιλία από τον Ταμέρ Τσιλινγκίρ (συγγραφέα και ακτιβιστή για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου), επίσημη τελετή υποστολής σημαίας από άγημα Ποντίων και το Γ΄ Σώμα Στρατού στον Λευκό Πύργο, πορεία από την πλατεία Αγίας Σοφίας προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος.

Εκδηλωσεις