18 Μάιος 2018, 15:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μάιος 2018, 13:04

Το «Μακεδονία του Ίλιντεν» θέλουν τώρα οι Σκοπιανοί

  • Γιατί η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ παραμένει σε θολά νερά
    (Φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Ένα έκτο όνομα, πέρα από τα πέντε που έχει ήδη προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς, βάζει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η πΓΔΜ. Πληροφορίες που τις τελευταίες ώρες διακινούνται από τα μέσα ενημέρωσης τόσο των Σκοπίων όσο και της Βουλγαρίας (και οι οποίες ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται από την κυβέρνηση Ζάεφ), αναφέρουν ότι το όνομα που προτείνεται είναι το «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Τα δημοσιεύματα υπογραμμίζουν ότι η συγκεκριμένη σύνθετη ονομασία προτάθηκε από τον Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στη Σόφια.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι το συγκεκριμένο όνομα θα μπορούσε να ικανοποιήσει το erga omnes ανοίγοντας το δρόμο και για τη συνταγματική αναθεώρηση, μιας και θα μπορούσε να περάσει από το κοινοβούλιο με την ψήφο και της αντιπολίτευσης. Παρόμοιες σύνθετες ονομασίες, όπως για παράδειγμα το Μακεδονία του Κρούσεβο, έχουν προταθεί και στο παρελθόν από την πΓΔΜ. Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν η Αθήνα έχει αποδεχθεί μια τέτοια ονομασία ως βάση συζήτησης ή αν πρόκειται για έναν ελιγμό της κυβέρνησης Ζάεφ.

Το Ίλιντεν (Προφήτης Ηλίας) παραπέμπει στην εξέγερση που έγινε στις 20 Ιουλίου 1903 στο βουνό Κρούσοβο. Η επανάσταση ήταν από τους σλαβόφωνους της Μακεδονίας και «διεκδικείται» και από τους Βούλγαρους. Σήμερα η επέτειος του Ίλιντεν είναι εθνική γιορτή για την πΓΔΜ.

Παυλόπουλο και αρχηγούς ενημερώνει ο Τσίπρας
Το Σάββατο στις 9:30 ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το όνομα της πΓΔΜ. Μετά την επίσκεψη στο Προεδρικό ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει και ο Ζόραν Ζάεφ, παρουσία του προέδρου της πΓΔΜ.