19 Μάιος 2018, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μάιος 2018, 17:29

Επίσημη αργία στην Τουρκία η 19η Μαΐου – Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Επίσημη αργία στην Τουρκία η 19η Μαΐου – Τι γιορτάζουν οι Τούρκοι ανήμερα της Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: EPA / Deniz Toprak)

Η 19η Μαΐου, η μαύρη επέτειος για τον ποντιακό ελληνισμό, είναι επίσημη αργία και γιορτή στην Τουρκία. Το τουρκικό κράτος έχει ορίσει την ημέρα ως Ημέρα Μνήμης του Μουσταφά Κεμάλ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού, κατά την οποία οι Τούρκοι τιμούν την αρχή του λεγόμενου «Πολέμου Ανεξαρτησίας» που οδήγησε στην ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας το 1923.

Η γιορτή της γυμναστικής που υπήρχε από το 1916, μετεξελίχθηκε σε ημέρα του Ατατούρκ που τιμήθηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου 1935.

Το 1938 με νόμο καθιερώθηκε η Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού με την έγκριση του Μουσταφά Κεμάλ, ο οποίος άλλαξε και την ημερομηνία, γιατί ήθελε η 19η Μαΐου να μνημονεύεται για τα κατορθώματά του. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1980, μετά την έλευση της χούντας του Κενάν Εβρέν, η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού.

Αυτή την ημέρα μαθητές και σπουδαστές συγκεντρώνονται στα στάδια της χώρας, όπου απαγγέλουν ποιήματα προς τιμήν του Μουσταφά Κεμάλ, ψάλλουν τον εθνικό ύμνο και πραγματοποιούν γυμναστικές επιδείξεις, παρελάσεις, ακόμα και θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Άγκυρα.


(Φωτ.: EPA / Deniz Toprak)

Στο βιβλίο Το Ποντιακό Ζήτημα και η 19η Μαΐου εκείθεν και εντεύθεν του Αιγαίου, των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Ευάγγελου Τσανάκα, αναφέρεται ότι «για πρώτη φορά στους εορτασμούς της 19ης Μαΐου συμμετείχε ο Κεμάλ Ατατούρκ» το 1938. Η επέτειος αυτή «ήταν η τελευταία γιορτή στην οποία συμμετείχε, καθώς δεν παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις της 30ής Αυγούστου (Γιορτή της Νίκης) και της 29ης Οκτωβρίου (Γιορτή της Δημοκρατίας) της ίδιας χρονιάς. Πέθανε λίγες μέρες μετά, στις 10 Νοεμβρίου 1938».