Το ελληνικό κράτος ενθάρρυνε τη Γενοκτονία των Ποντίων

Μετά την ίδρυση του ελλαδικού κράτους ακολούθησαν δυο ιστορικά φαινόμενα. Το ένα ήταν η επέκταση των συνόρων του κράτους από τη Μελούνα στον Έβρο και το Καστελόριζο και το άλλο η εξάλειψη των ελληνικών κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της Βαλκανικής, του Εύξεινου Πόντου, της Θράκης, της Μικράς Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Αυτό το δεύτερο ιστορικό φαινόμενο αποκαλείται και συρρίκνωση του ελληνισμού.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι όσο μεγάλωνε το ελληνικό κράτος, τόσο συρρικνωνόταν ο οικουμενικός ελληνισμός.

Υπάρχουν αρκετές ερμηνείες για το δεύτερο φαινόμενο, θα σταθούμε σε δύο που θεωρούμε τις κυριότερες. Η μία είναι το ότι η δημιουργία εθνικών κρατών οδήγησε στην εξάλειψη των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσα στις οποίες και οι Έλληνες που ζούσαν στα κράτη αυτά.

Η άλλη είναι η διαπίστωση ότι το ελληνικό κράτος, από τότε που ιδρύθηκε και δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχει ως κύριο συστατικό στο υπαρξιακό εθνικό του δόγμα την υποχρέωση να υποστηρίζει πάση θυσία όχι μόνο τον οικουμενικό ελληνισμό, αλλά και τον τελευταίο Έλληνα, όπου κι αν ζει, όπου κι αν βρίσκεται. Και αυτό το έλλειμμα είναι που καθορίζει και επηρεάζει την εμπιστοσύνη που έχει ο ελληνισμός γενικά, και ο Έλληνας ειδικά, σε αυτό που λέγεται ελληνικό κράτος.

Και αν δεν αποκτήσει το ελληνικό κράτος, που λογίζεται εθνικό κέντρο του ελληνισμού, ένα υπαρξιακό εθνικό δόγμα, στον πυρήνα του οποίου να βρίσκεται η υποχρέωση προστασίας των ανά των κόσμο ελληνικών κοινοτήτων, τότε το κράτος θα παραμείνει θνησιγενές και αντί για προστάτης θα καταλήξει νεκροθάφτης του ελληνισμού.

Από το 1908 μέχρι το 1911 το Κομιτάτο «Ένωσις και Πρόοδος» πραγματοποίησε τέσσερα μυστικά συνέδρια στην υπό οθωμανική κατοχή Θεσσαλονίκη. Οι Νεότουρκοι στα συνέδρια αυτά πήραν τις τελικές αποφάσεις για τη δημιουργία του εθνικού κράτους «Τουρκία», το οποίο θα στηριζόταν σε τέσσερις πυλώνες: «Ένα έθνος, ένα κράτος, μία γλώσσα, μία θρησκεία». Μπορεί τα συνέδρια να ήταν μυστικά, όμως αυτό δεν εμπόδισε την εφημερίδα The Times του Λονδίνου, σε άρθρο που δημοσίευσε στις 3 Οκτωβρίου 1911, με τίτλο «The Salonika Congress. Young Turks and their programme», να γράψει ότι στο συνέδριο των Νεότουρκων αποφασίστηκε η εξόντωση των χριστιανικών λαών της Ανατολής, που ήταν προϋπόθεση για τη δημιουργία μιας «καθαρής» Τουρκίας.

Και αφού το είδαν οι Άγγλοι και το δημοσίευσαν, είναι απίθανο να μην το είδαν οι ελληνικές υπηρεσίες και να μην ενημερώθηκε το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση.

Όμως, όπως αποδείχτηκε από τις εξελίξεις, το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις έμειναν απαθείς παρατηρητές του εγκλήματος της Γενοκτονίας και συνεργοί του ξεριζωμού του ελληνισμού της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής, που ήταν πιο ακμαίος και πιο ισχυρός από πολλές απόψεις από τον ελληνισμό της Ελλάδας.

Το σχέδιο της Γενοκτονίας, που το «εμπνεύστηκαν» και το αποφάσισαν οι Νεότουρκοι το 1911, άρχισαν να το εφαρμόζουν από τα τέλη του 1913, έχοντας ως συμβούλους τους Γερμανούς αξιωματικούς που είχαν αναλάβει το έργο του εκσυγχρονισμού του οθωμανικού στρατού, με αρχιστράτηγο τον Ότο Λίμαν φον Σάντερς.

Στις 30 Οκτωβρίου 1918, με την υπογραφή της Συνθήκης Ανακωχής του Μούδρου, πάνω σε ένα αγγλικό πολεμικό πλοίο, αποφασίστηκε η διάλυση του οθωμανικού στρατού και η παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων, κυρίως αγγλικών, στην Κωνσταντινούπολη.

Τότε περατώθηκε η πρώτη φάση της Γενοκτονίας.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την αποβίβαση του Ελληνικού Στρατού στη Σμύρνη, οι Άγγλοι έδιναν στον Μουσταφά Κεμάλ και σε 34 αξιωματικούς βίζα να μεταβούν από την Κωνσταντινούπολη στην μαρτυρική Αμισό, με αποστολή «να αποκαταστήσει την τάξη στην περιοχή που δρούσαν ομάδες ατάκτων και να προστατέψει τους Έλληνες της περιοχής».

Ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στην Αμισό στις 19 Μαΐου, και αντί να αποκαταστήσει την τάξη, έθεσε σε εφαρμογή το σχέδιο της Γενοκτονίας που είχε διακοπεί με τη συνθήκη Ανακωχής του Μούδρου, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1924. Ήταν τότε που έφυγε και ο τελευταίος Έλληνας από τη Μικρά Ασία, και αναφώνησε ο Κεμάλ το «επιτέλους τους ξεριζώσαμε».

Όμως τι έκανε όλα αυτά τα χρόνια το ελληνικό κράτος που ο ελληνισμός δεινοπαθούσε και έπεσε θύμα του καλοστημένου σχεδίου γενοκτονίας των Τούρκων;

Όχι μόνο δεν έπραξε τίποτα, αλλά με τις κινήσεις των πολιτικών και των κυβερνήσεων, ίσως και να διευκόλυνε το έργο των Νεότουρκων και των κεμαλικών.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, ακόμα και μετά τη Γενοκτονία ακολούθησε και εξακολουθεί να υιοθετεί μια πολιτική που ενθαρρύνει την Τουρκία να συνεχίσει να στρέφεται εναντίον της Ελλάδας και του ελληνισμού.

Οι αποδείξεις στο άρθρο μας της Κυριακής.