18 Μάιος 2018, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μάιος 2018, 11:00

Αυτά είναι τα δύο ονόματα στα οποία καταλήγουν Αθήνα-Σκόπια

  • Επίσκεψη Τσίπρα στα Σκόπια: Πρόταση για έλεγχο του FIR από ελληνικά μαχητικά
    Ζόραν Ζάεφ και Αλέξης Τσίπρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Εβδομάδες κρίσιμες για την πορεία του Σκοπιανού είναι αυτές που ακολουθούν και με ορίζοντα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο, καθώς Ελλάδα και πΓΔΜ καλούνται να συνεργαστούν για να υλοποιήσουν τον «οδικό χάρτη» στον οποίο συμφώνησαν με στόχο να επιτευχθεί η τελική συμφωνία.

Δύο είναι τα επικρατέστερα ονόματα που επεξεργάζονται Αθήνα και Σκόπια: Gorna Makedonija (Άνω Μακεδονία) ή Nova Μacedonija (Νέα Μακεδονία).

Τόσο από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα όσο και από του Ζόραν Ζάεφ φαίνεται ότι υπάρχει διάθεση για συμφωνία, ωστόσο την αισιοδοξία του δεύτερου δεν φαίνεται να τη συμμερίζεται ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς υπάρχουν ακόμα ανοιχτά θέματα. Πάντως, όπως φαίνεται οι διαπραγματεύσεις προχωρούν.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι τα συγκεκριμένα ονόματα παραμένουν στο τραπέζι παρά το ό,τι οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχθούν στο νέο όνομα τον όρο «Μακεδονία», γεγονός που προκαλεί ερωτήματα ως προς το τι θα συμβεί στον κυβερνητικό συνασπισμό εάν και εφόσον επιλεχθεί ένα από τα δύο. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μαξίμου ενώ αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση όλα θα κριθούν στο πόσα βήματα είναι διατεθειμένη να κάνει η πΓΔΜ, εάν δηλαδή προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και οι δύο πλευρές καταλήξουν σε ονομασία «erga omnes». Μεγάλο αγκάθι παραμένει το εάν και πώς ο Ζόραν Ζάεφ θα καταφέρει να περάσει μια τέτοια συμφωνία από τη Βουλή των Σκοπίων και με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.