17 Μάιος 2018, 23:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2018, 22:28

Ο Βούτσης στην έκθεση για τον Πόντο: Χρέος μας να ανασυστήσουμε την ιστορική μνήμη

  • Ο Βούτσης στην έκθεση για τον Πόντο: Χρέος μας να ανασυστήσουμε την ιστορική μνήμη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / STR)

Την ιστορική έκθεση «Πόντος - Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη», στο περίπτερο 2 της «Helexpo - ΔΕΘ» επισκέφθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι μνήμες και η ανασύσταση της μνήμης είναι κάτι το εξαιρετικά σημαντικό για το παρόν και το μέλλον».

Ο πρόεδρος της Βουλής σε δήλωσή του, τόνισε ότι η επίσκεψη του γίνεται και επ’ ευκαιρία της 19ης του Μαΐου, ημέρα κατά την οποία η Βουλή κάθε χρόνο τιμάει την μνήμη της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Πρόκειται για εξαιρετική δουλειά του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη και στην οποία βεβαίως έχουν συμβάλει δεκάδες άλλοι, αφού στην έκθεση εκτίθεται σημαντικό αρχειακό υλικό, ενώ πλαισιώνεται από εκδόσεις και εκδηλώσεις. Στην έκθεση συνεισέφεραν και μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου» ανέφερε ο Νίκος Βούτσης.

«Πρέπει με τρόπο αμερόληπτο να μπαίνουμε βαθιά μέσα στο παρελθόν, να γνωρίζουμε αιτίες, να γνωρίζουμε τραγωδίες, να αναγνωρίζουμε σήματα, να είμαστε ακριβείς τιμητές εναντίων των θυτών. Όλα αυτά είναι συστατικά μιας δημοκρατικής ματιάς στην ιστορία του τόπου ακριβώς γιατί δεν πρέπει οι μνήμες να επανέλθουν ως ζώσα πραγματικότητα. Οι μαρτυρίες προσδίδουν μια συγκλονιστική διάσταση στο τι συνέβη για εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας συνελλήνων», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Οι μαθητές, οι νέοι άνθρωποι που επισκέπτονται μαζικά την έκθεση έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να διαμορφώσουν συνείδηση της ιστορίας προκειμένου να μην ξαναζήσουμε τέτοια πράγματα, να μην ξανασυμβούν τέτοιες καταστάσεις, να μπορούμε να ζήσουμε μέσα σε ελεύθερες, δημοκρατικές, πολυπολιτισμικές κοινωνίες, να εργαζόμαστε για την ειρήνη για να έχουμε ειρήνη και την πραγματική αποτίμηση της ιστορίας».

«Ο ποντιακός ελληνισμός», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής, «δεν υπήρξε ποτέ, από την πρώτη στιγμή της έλευσής του εδώ, περιθωριακό στοιχείο, σφράγισε με θετικό πρόσημο την πορεία της χώρας. Επ’ αυτού δεν υπάρχει καμία διαφορετική, ιστορική ή επιστημονική μαρτυρία ή άποψη. Ο ποντιακός ελληνισμός σφράγισε θετικά όλο το εύρος των πολιτιστικών, κοινωνικών, διεθνών, κοινωνιολογικών, επιστημονικών σχέσεων, αναζητήσεων αυτού του κράτους, αυτού του έθνους, συνυπήρξε και μάλιστα στην πρώτη γραμμή των αναζητήσεων, της επιστημοσύνης, της εξωστρέφειας και αυτό είναι κάτι εξαιρετικά σημαντικό το οποίο όλοι το αναγνωρίζουν».

Ο πρόεδρος της Βουλής συνοδεύονταν από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλο Μηταφίδη και Θέμη Μουμουλίδη και ξεναγήθηκε στην έκθεση από τον υπεύθυνο της, ιστορικό Κώστα Φωτιάδη. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 27 Μαΐου.

Εκδηλωσεις