17 Μάιος 2018, 19:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2018, 19:28

ΠΟΕ - ΠΟΠΣ - ΠΟΣΕΠ: Διεκδικούμε ενωμένοι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • ΠΟΕ - ΠΟΠΣ - ΠΟΣΕΠ: Διεκδικούμε ενωμένοι τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
    Ο Σέργιος Καλπαζίδης, η Χριστίνα Σαχινίδου και ο Χρήστος Τοπαλίδης (φωτ.: Αλέξης Τσατσούλης)

Με σύνθημα «Συμμετέχουμε - Τιμούμε - Διεκδικούμε» συνδιοργανώνουν φέτος η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ τη φετινή εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων τη 19η Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, δυναμώνοντας το μήνυμα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και αποφυγής ανάλογων εγκλημάτων.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ, οι επικεφαλής των ομοσπονδιών έστειλαν μήνυμα ενότητας, συνδιοργανώνοντας την εκδήλωση μνήμης μετά από 14 χρόνια.

«Υπήρξε μια συνεννόηση ώστε να συμμετέχουν όλες οι ομοσπονδίες, είμαστε όλοι εδώ, όλοι μαζί διεκδικούμε, είναι κοινή η διεκδίκηση για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. Να πάψει πια να υπάρχει αυτό το "άλλοθι" περί "διαχωρισμού" –από επίσημα και ανεπίσημα χείλη– αναφορικά με τη συνδρομή για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, ότι, δήθεν, οι Πόντιοι σε αυτή τη διεκδίκηση δεν είναι ενωμένοι» ανέφερε αρχικά ο πρόεδρος της ΠΟΕ Χρήστος Τοπαλίδης. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκδηλώσεις και «είναι υποχρέωση όλων, Ποντίων και μη, να συστρατευτούν στον αγώνα, αγωνιζόμαστε για τις πανανθρώπινες αξίες και το διεθνές δίκαιο και, φυσικά, και ως απόγονοι των Ποντίων Ελλήνων για τη δικαίωση της μνήμης των γενοκτονηθέντων προγόνων μας».

Η πρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου επισήμανε ότι φέτος οι ποντιακές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν στην απαίτηση της βάσης τους για ενότητα, προκειμένου να δυναμώσει το μήνυμα της διατήρησης της μνήμης, αλλά και της διεκδίκησης της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Βρήκαμε τους κοινούς βηματισμούς, ήταν η απαίτηση των πρωτοβάθμιων σωματείων, που είναι οι πρωταγωνιστές και η φωνή της βάσης. Συμμετέχουμε, λοιπόν, όλοι μαζί, τιμούμε, διεκδικούμε». Παράλληλα, επεσήμανε, ότι αυτό είναι και ένα μήνυμα που απευθύνεται προς τη γειτονική χώρα και προς τη διεθνή κοινότητα, για την αποφασιστικότητα του αγώνα για τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ώστε «να μην επαναληφθούν τέτοια εγκλήματα», καθώς και σε όλους τους «αρνητές» της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Παλιννοστούντων Ελληνοποντίων από την πρώην ΕΣΣΔ Σέργιος Καλπαζίδης υπογράμμισε ότι ήταν και είναι επιθυμία όλων στη βάση του ποντιακού κινήματος, η από κοινού συμμετοχή στις εκδηλώσεις και η διεκδίκηση της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Ευχαριστούμε πολύ τον συνάδελφο Αλέξη Τσατσούλη για την παραχώρηση του βίντεο και της φωτογραφίας.

Εκδηλωσεις