17 Μάιος 2018, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2018, 15:57

Ζωντανά από την ΕΡΤ3 η εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη

  • Ζωντανά από την ΕΡΤ3 η εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στη Θεσσαλονίκη
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Ποντίων περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της ΕΡΤ3 το Σάββατο 19 Μαΐου, και παράλληλα το κρατικό κανάλι στις 18:30 θα συνδεθεί απευθείας με την πλατεία Αγίας Σοφίας όπου θα μιλήσει ο Ταμέρ Τσιλινγκίρ. Ο συγγραφέας, ακτιβιστής και πολιτικός εξόριστος από τη Λιβερά της Ματσούκας είναι φέτος ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώνουν από κοινού, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων των Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την πρώην ΕΣΣΔ.

Προτού, όμως, ξεκινήσει η εκδήλωση μνήμης στη Θεσσαλονίκη, η ΕΡΤ3 στις 17:30 θα προβάλει το επεισόδιο «Με την Ψυχή στο Στόμα» από τη σειρά «Μια Κληρονομιά», σε σενάριο-δραματουργική επεξεργασία της Φανής Τουπαλγίκη και σε σκηνοθεσία της Κυριακής Μάλαμα. Πρόκειται για ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ που έχει ως άξονα τη μαρτυρία του Κυριάκου Ποιμενίδη. Η αφήγησή του είναι συγκλονιστική: ξεκινά από τις φοβερές μέρες του 1920 στο Καβάκ, στα περίχωρα της Σαμψούντας, και φτάνει στην οδυνηρή περιπλάνηση των γυναικόπαιδων μέχρι τον Νότο της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Δέηση στον Πόντο»
Η ζωντανή σύνδεση της ΕΡΤ3 με την πλατεία Αγίας Σοφίας θα είναι μέχρι τις 19:50, καθώς τότε θα προβληθεί το δεκάλεπτο αφιέρωμα «Δέηση στον Πόντο». Πρόκειται για μια σύνθεση λόγου, μουσικής και έργων τέχνης.

Η ιδέα και το κείμενο είναι του Γιώργου Γεωργιάδη, η αφήγηση του Τάσου Νούσια και η μουσική ενορχήστρωση του Χρήστου Κεμανετζίδη. Την επιστημονική επιμέλεια έκανε η Αναστασία Ασπρούτσου και σκηνοθέτης είναι ο Ιορδάνης Μερενίδης. Στο αφιέρωμα συμμετέχουν οι: Αλέξης Παρχαρίδης (τραγούδι), Γιώργος Θεοδωρίδης (ποντιακή λύρα) και Χρήστος Χαλκιάς (ψαλμοί). Η εικαστική συλλογή είναι του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη.

Εκδηλωσεις