17 Μάιος 2018, 13:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μάιος 2018, 12:37

Δύο συγγραφείς μιλούν στο κοινό της Βενετίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Δύο συγγραφείς μιλούν στο κοινό της Βενετίας για τη Γενοκτονία των Ποντίων
    Το κτήριο που στεγάζει το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (πηγή: archaiologia.gr)

Από την κατ’ ευφημισμό «φιλόξενη θάλασσα» στα παράλια της οποίας και μέχρι τα βορειοανατολικά της Μικράς Ασίας μεγαλούργησαν για περίπου τρεις χιλιετίες οι Έλληνες του Πόντου θα ξεκινήσει η ιστορία που θα διηγηθούν αύριο στο κοινό της Βενετίας δύο συγγραφείς, μία Ελληνίδα και ένας Ιταλός, με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία την πατρώα γη των Ποντίων θα φτάσουν στην άνοδο των Νεότουρκων στην εξουσία και από εκεί στο πώς οι χριστιανικές μειονότητες που είχαν διατηρήσει την πολιτιστική, τη γλωσσική και τη θρησκευτική τους ταυτότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολιτικής εθνοκάθαρσης του τουρκικού εθνικισμού.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τον πυρήνα της εκδήλωσης που διοργανώνουν αύριο στις 16:30 το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στην Ιταλία και η Κοινότητα Ορθοδόξων Ελλήνων Βενετίας, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

Καλεσμένοι είναι δύο συγγραφείς που έχουν μελετήσει και έχουν διηγηθεί την τραγωδία των Ελλήνων του Πόντου: η Μαρία Τάτσου που έχει γράψει Το κορίτσι από τη Μαύρη Θάλασσα (Pauline, 2016) και ο Εμίντιο Ντ’ Άντζελο που έχει γράψει το Ήμασταν στην Τραπεζούντα: Η Οδύσσεια των Ελλήνων του Πόντου (Equinozi, 2015).

Το αφιέρωμα, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο μουσικός Κωνσταντίνος Κωστελίδης, θα φιλοξενηθεί στην έδρα της ιστορικής Κοινότητας Ορθοδόξων Ελλήνων στη Βενετία, στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας, το μοναδικό σήμερα ερευνητικό κέντρο της χώρας μας στο εξωτερικό.