17 Μάιος 2018, 00:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 23:55

Βούτσης: Η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαμορφώνεται από πολλαπλές προκλήσεις

  • Βούτσης: Η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαμορφώνεται από πολλαπλές προκλήσεις
    Ο Νίκος Βούτσης στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων)

Την ανάγκη σύσφιξης της διακρατικής συνεργασίας των χωρών που μετέχουν στον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), αλλά και την ενίσχυση της δημοκρατίας σε κάθε χώρα-μέλος με την προώθηση της ανοιχτής και ανεκτικής κοινωνίας, της ελευθερίας του Τύπου και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, επεσήμανε ο Νικόλαος Βούτσης, μιλώντας σήμερα στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από τη συγκρότησή της.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως «σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές τοπίο, η γεωπολιτική πραγματικότητα της περιοχής του Ευξείνου Πόντου διαμορφώνεται μέσα από πολλαπλές προκλήσεις. Οι προκλήσεις αυτές απαιτούν συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις σε περιφερειακό επίπεδο».

Ο Πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου παρέλαβε το μετάλλιο του ΟΣΕΠ, καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μετείχε στον Οργανισμό Συνεργασίας των χωρών του Ευξείνου Πόντου, ενώ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό του Gramoz Ruci, με τον οποίο συζήτησαν τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Αλβανίας, αλλά και της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και την προοπτική ένταξης των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων του ΟΣΕΠ στην Κωνσταντινούπολη, ο Ν. Βούτσης καταδίκασε τα αιματηρά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας για λύση με τη δημιουργία δύο κρατών βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών»
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κλήθηκε να σχολιάσει σε κρατικό κανάλι της Τουρκίας τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και εξέφρασε την ανάγκη να εργάζονται συστηματικά και οι δύο πλευρές, χωρίς προκλήσεις, αμφισβητήσεις και δημιουργία τριβών και προβλημάτων. Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται, χωρίς να τους έχει αποδοθεί κατηγορία, στις φυλακές Αδριανούπολης.