16 Μάιος 2018, 18:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 17:47

Κουρουμπλής: Χαίρομαι για την ενότητα στον ποντιακό ελληνισμό (βίντεο)

  • Κουρουμπλής: Χαίρομαι για την ενότητα στον ποντιακό ελληνισμό (βίντεο)
    Άποψη από τα κυβερνητικά έδρανα κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Στη μεγάλη αίθουσα όπου συνεδριάζει η Ολομέλεια πραγματοποιήθηκε σήμερα η ειδική εκδήλωση της Βουλής των Ελλήνων για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, παρουσία εκπροσώπων φορέων του ποντιακού ελληνισμού. «Είναι ηλίου φαεινότερο πως δεν λαμβάνονται υπόψη τα διδάγματα της Ιστορίας», είπε ο αντιπρόεδρος του Σώματος Γιώργος Βαρεμένος, ανοίγοντας τη συνεδρίαση. Όπως εξήγησε, ο κόσμος σήμερα ζει την έκρηξη πολεμικών συγκρούσεων που οδηγούν σε πρωτοφανείς ξεριζωμούς.

Βαρεμένος: Οι Έλληνες Πόντιοι κρατούν αναμμένη τη δάδα της μνήμης και επειδή έχουν το ιστορικό καθήκον να υπενθυμίζουν τα αίτια των μαζικών εγκλημάτων και των καταστροφών.

«Χαίρομαι ιδιαίτερα ως Πόντιος γιατί σήμερα για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια υπάρχει ενότητα στον ποντιακό ελληνισμό σε ό,τι αφορά τη θεσμική του εκπροσώπηση, και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό και προοιωνίζει καλά αποτελέσματα», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, ανέφερε αποσπάσματα από τον ιστορικό λόγο που εκφώνησε ο Λεωνίδας Ιασονίδης το 1922 στο ναό του Αγίου Νικολάου στον Γαλατά, αλλά και στον βουλευτή Τουρκοβασίλη που το 1928 μέσα στη Βουλή τον αποκάλεσε μη Έλληνα.


Άποψη από την Ολομέλεια της Βουλής (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την ευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση που έχει η Γενοκτονία των Ποντίων πρόταξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δέδες, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Απόστολος Βεσυρόπουλος τόνισε ότι υπήρξε επανάληψη με το Ολοκαύτωμα από τη ναζιστική Γερμανία. «Τιμούμε το διωγμό των σκέψεων, των εθίμων, των παμπάλαιων παραδόσεων. Αυτή είναι η γενοκτονία, ο βίαιος αφανισμός ενός ολόκληρου λαού, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε με σφαγές και εκτοπισμούς από το κίνημα των Νεότουρκων», ανέφερε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου.

Από τη μεριά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επεσήμανε ότι η ερμηνεία των γεγονότων από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων είναι μια συμβολή στη μάχη κόντρα στην ιστορική λήθη και κόντρα σε όλους αυτούς «που προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και πού πρέπει να πάμε». Για όψιμους ψευτοϊστορικούς που δεν αναγνωρίζουν τη Γενοκτονία δημιουργώντας σύγχυση με τις επικίνδυνες απόψεις τους για θέματα που έχει λύσει η διεθνής κοινότητα, έκανε λόγο ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, ο οποίος σημείωσε ότι έτσι κάποιοι δίνουν άφεση αμαρτιών σε εγκληματίες.


Άποψη από τα θεωρεία (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ελληνικότητα και στη συνεκτική ταυτότητα των Ποντίων την οποία κρατούν σφιχτά τέσσερις γενιές μετά τον ξεριζωμό, παρότι σκορπίστηκαν στα πέρατα του κόσμου. «Και όπου πήγαν ξεχώρισαν, παρότι δεν αγκαλιάστηκαν, όπως ακριβώς και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες», συμπλήρωσε. Να μην ξεχαστεί το ελληνικό αίμα που χύθηκε στον Πόντο ζήτησε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης, και έθεσε χρονικό ορίζοντα την ημέρα που η Τουρκία θα παραδεχτεί τα εγκλήματα που έχει διαπράξει, καθώς μέχρι τότε «δεν μπορούμε να της δείξουμε καμία εμπιστοσύνη». Να μπει η Γενοκτονία των Ποντίων πολύ ψηλά στην ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης, ζήτησε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Σαχινίδης.