16 Μάιος 2018, 19:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 17:31

Η συγκλονιστική μαρτυρία «Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες γενοκτονίας» είναι στο ΘΕΜΑ

  • Η συγκλονιστική μαρτυρία «Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες γενοκτονίας» είναι στο ΘΕΜΑ

Την παγκόσμια ημέρα μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων, στις 19 Μαΐου, τιμά ένα μοναδικό χρονικό: Ένα καθηλωτικό μωσαϊκό μαρτυριών, σε πρώτο πρόσωπο, από τους ανθρώπους που έζησαν οι ίδιοι την εθνική τραγωδία.

Αυτή την Κυριακή, 20 Μαΐου, το συγκλονιστικό βιβλίο του Αναστάσιου Λ. Σταμπουλίδη «Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες γενοκτονίας» διατίθεται με την εφημερίδα ΘΕΜΑ.

Ένα γεγονός που σήμερα φαντάζει απίστευτο, υπερβολικά απάνθρωπο για να έχει συμβεί στ' αλήθεια, αποτυπώνει το βιβλίο του Αναστάσιου Λ. Σταμπουλίδη Πόντος, οι ρίζες μας – Μαρτυρίες Γενοκτονίας (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ινφογνώμων). Οι πρωταγωνιστές των δεινών μιλούν οι ίδιοι για όσα έζησαν στα βουνά του Πόντου, τις κολασμένες εκείνες ημέρες της καταστροφής. Προσφέρουν μια εικόνα από την περιπετειώδη ζωή τους χωρίς φαντασιώσεις και μυθοπλασίες – κάτι που καθιστά πολύτιμο το συγκεκριμένο χρονικό.

Η Γενοκτονία παρουσιάζεται μέσα από την ιστορία ενός χωριού στον Πόντο. Στις αρχές του 20ού αιώνα ο πληθυσμός του έφτανε τους 2.000 κατοίκους. Από τη μανία των Τούρκων απέμειναν μόλις 150. Το ίδιο συνέβη και στα γειτονικά χωριά που υπέστησαν ολοκαύτωμα, καθώς σχεδόν όλοι οι κάτοικοι κάηκαν ζωντανοί στις εκκλησίες, στα σχολεία και στα σπίτια τους.

Η ύλη του βιβλίου ανήκει στους πρόσφυγες της πρώτης και δεύτερης γενιάς της Μικρασιατικής Καταστροφής, στους πρωταγωνιστές που κατέγραψαν στα ημερολόγιά τους τις αναμνήσεις τους από τις αλησμόνητες πατρίδες, στους δεκάδες γνωστούς-άγνωστους συγγραφείς που αποτύπωσαν στα βιβλία τους τα θέματα του ελληνισμού της Ανατολής.