16 Μάιος 2018, 14:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 14:46

Παραίτηση Σακελλαρίου από την προεδρία του ΣτΕ

  • Παραίτηση Σακελλαρίου από την προεδρία του ΣτΕ
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με δάκρυα στα μάτια και εξαπολύοντας μύδρους ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το δικαστικό σώμα. Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, εξέφρασε τη διαμαρτυρία του για τις διαρροές ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου με τον οποίο περικόπτονται οι συντάξεις.

Ο Νίκος Σακελλαρίου θα αποχωρούσε από το δικαστικό Σώμα τον Ιούνιο λόγω συνταξιοδότησης. Αυτή, όμως, είναι η πρώτη φορά που παραιτείται ο πρόεδρος του ΣτΕ.

Ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου ανέφερε ότι η παραβίαση του δικαστικού απορρήτου προκάλεσε εύλογη αναταραχή σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, και τόνισε ότι είναι αδιανόητη και απαράδεκτη. Όπως είπε ήταν κάτι που δεν μπόρεσε να το ελέγξει, κάτι που επέφερε καίριο πλήγμα στο κύρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Και δεν μου επιτρέπει να ασκώ τα δικαστικά μου καθήκοντα με τη δέουσα ηρεμία και νηφαλιότητα», συμπλήρωσε.

Ο Νίκος Σακελλαρίου υπογράμμισε ότι πρόκειται για μία επώδυνη απόφαση, παρά το γεγονός ότι απέχει λίγες μόνο ημέρες από την υποχρεωτική του αποχώρηση, και σημείωσε ότι η σκέψη του τώρα στρέφεται στους απλούς πολίτες που είναι θύματα των μνημονίων. «Ήδη από την εποχή του πρώτου μνημονίου ορισμένοι συνάδελφοί μου, μεταξύ των οποίων και εγώ, είχαμε επισημάνει τη μη συμβατότητα των ρυθμίσεων του μνημονίου με το Σύνταγμα, και είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει χωρίς να εισακουστούμε για την πλήρη επικυριαρχία του οικονομικού επί του θεσμικού», κατέληξε.