16 Μάιος 2018, 15:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 15:44

Αφιερωμένο στον τρόπο ζωής στον Πόντο το 14ο Ποντίων Απάνθισμα (βίντεο)

  • (Βίντεο: Λύσανδρος Ρίγας)

Αφιερωμένο στον τρόπο ζωής στον Πόντο ήταν το «Ποντίων Απάνθισμα 2018» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαΐου, στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης από τον Χορευτικό Όμιλο Ποντίων «Αντάμωμαν». Με τίτλο «Έργατα και δουλείας» έδωσε στο κοινό μια γενναιόδωρη δόση από τον τρόπο που ζούσαν οι Πόντιοι και τις ασχολίες τους στην καθημερινότητα.

Η εκδήλωση που έχει γίνει πλέον θεσμός στην τοπική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε για 14η χρονιά με απόλυτη επιτυχία.

Η αναβίωση των παραδοσιακών εργασιών –οικιακών και αγροτικών–, στις οποίες επιδίδονταν οι άνθρωποι της εποχής, των παιδικών παιχνιδιών, αρκετά από τα οποία συνεχίζουν να παίζονται ακόμα και σήμερα σε προσφυγικά χωριά, καθώς και των γλεντιών που διοργάνωναν οι Πόντιοι σε κάθε ευκαιρία, συγκίνησαν το κοινό που καταχειροκρότησε την παράσταση. «Εμπνευστήκαμε για το θέμα της εκδήλωσης με σκοπό να μάθουν οι νεότεροι και θα θυμηθούμε οι παλαιότεροι τον τρόπο ζωής των προγόνων μας. Με σεβασμό στην ιστορία μας αποτυπώσαμε τις εργασίες γυναικών και ανδρών, τα παιχνίδια που κρατούσαν απασχολημένα τα Ποντιόπουλα και φυσικά τα γλέντια που ακολουθούσαν» δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου Τριαντάφυλλος Αφουξενίδης στην κάμερα του prlogos.gr.


(Βίντεο: Λύσανδρος Ρίγας)

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι μουσικοί Στάθης και Τάσος Παρχαρίδης στο τραγούδι, Παναγιώτης Παπαδόπουλος στη λύρα και Χρήστος Ασλανίδης στο νταούλι.