16 Μάιος 2018, 11:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 11:26

Στα άκρα οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ: Η Άγκυρα διώχνει και τον Ισραηλινό πρόξενο

  • Διάβημα της Τουρκίας στον Έλληνα πρέσβη για τα 12 μίλια – Τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
    H είσοδος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: Haber 657)

Το μακελειό στη Γάζα και η αδικαιολόγητη χρήση βίας (και αληθινών πυρών) από τους Ισραηλινούς στρατιώτες αύξησε κατακόρυφα το θερμόμετρο της έντασης στις σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ. Μία ημέρα αφότου το Ισραήλ ζήτησε από τον Τούρκο πρόξενο να εγκαταλείψει την Ιερουσαλήμ, η Τουρκία σήμερα έδιωξε τον Ισραηλινό πρόξενο από την Κωνσταντινούπολη.

Αυτός είναι ο δεύτερος διπλωμάτης ο οποίος παίρνει εντολή «να εγκαταλείψει προσωρινά τη χώρα». Χθες το ίδιο ζητήθηκε από τον πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, «για άγνωστο χρονικό διάστημα».

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Anadolu ανέφεραν ότι η αποχώρηση του προξένου Γιόσι Λεβί Σάφρι σχετίζεται με τη βία και τις σφαγές στα σύνορα με τη Γάζα. Αυτές οι κινήσεις, οι οποίες κόβουν τις διπλωματικές γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες, σχετίζονται με την επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τεθεί επικεφαλής του μετώπου κατά του Ισραήλ. Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για «κρατική τρομοκρατία και γενοκτονία».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, από την άλλη, σήκωσε το γάντι και απάντησε ότι δεν θα πάρει μαθήματα ηθικής από εκείνον. «Ο Ερντογάν συγκαταλέγεται στους μεγάλους υποστηρικτές της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κατανοεί πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές», έγραψε στο Twitter.