16 Μάιος 2018, 12:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 12:15

Μια σέρρα προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

  • Μια σέρρα προς τιμήν των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων
    (Φωτ.: orizontespress.gr)

Τον ελάχιστο φόρο τιμής απέτισαν στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων τα ποντιακά σωματεία Π.Ε. Καστοριάς το απόγευμα του Σαββάτου 12 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αντώνης Παυλίδης (ιστορικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών), και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σέρρα αφιερωμένη στα θύματα της Γενοκτονίας.

Οι δράσεις των σωματείων για την 99η επέτειο της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού κορυφώνονται τη 19η Μαΐου.

Ο Αντώνης Παυλίδης στην ομιλία του τόνισε ιδιαίτερα τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, που είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τους Πόντιους σε έναν λαό προσφύγων και διασποράς. Παράλληλα, παρουσιάστηκε και το βιβλίο του που φέρει τον τίτλο Χαλαμονή, που στην ποντιακή διάλεκτο σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή». Το βιβλίο αποτελεί την προσπάθεια του συγγραφέα να παρουσιάσει και να καταγράψει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την μυθιστορηματική ιστορία μιας οικογένειας.

«Τα ποντιακά σωματεία αγωνιζόμαστε για τη δικαίωση του ποντιακού ελληνισμού, τη Γενοκτονία των 353.000 που έμειναν άταφοι στα χώματα του Πόντου, ζητούμε και απαιτούμε πάντοτε τη διεθνοποίηση αυτού του εγκλήματος που διεπράχθη εκείνη την εποχή, φυσικά ζητούμε και από το κράτος να μη μετακινεί την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των ποντιακών σωματείων Π.Ε. Καστοριάς Γιάννης Αμαραντίδης.


(Φωτ.: fonikastorias.gr)

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μοιρολόγια του Πόντου από τη χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, ενώ στο τέλος η ανδρική χορευτική ομάδα της Οργάνωσης Ποντίων Ν. Καστοριάς «Ο Εύξεινος Πόντος» χόρεψε μια λεβέντική σέρρα την οποία αφιέρωσε στα 353.000 θύματα.

Οι δράσεις των σωματείων για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ολοκληρώνονται το Σάββατο 19 Μαΐου, στις 08:00, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς με Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Μακεδονομάχων.