16 Μάιος 2018, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 14:14

Αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων το «Άξιον Εστί» της ΕΡΤ2

  • Αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων το «Άξιον Εστί» της ΕΡΤ2

Στη 19η Μαΐου και την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι αφιερωμένο το επεισόδιο του «Άξιον Εστί» που θα προβληθεί αυτήν την Κυριακή (20 Μαΐου 2018) στις 13:00, από την τηλεοπτική συχνότητα της ΕΡΤ2.

«Μνήμη Πόντου» είναι ο τίτλος του επεισοδίου της εκπομπής που εστιάζει στις τέχνες και τα γράμματα. Οι προσκεκλημένοι είναι όλοι ποντιακής καταγωγής, με ερευνητικό έργο για το ζήτημα της Γενοκτονίας.

Ο ανθρωπολόγος Νίκος Μιχαηλίδης, διδάκτωρ του πανεπιστημίου του Princeton και μέλος του διδακτικού προσωπικού του ΑΠΘ, συνομιλεί με τον παρουσιαστή της εκπομπής Βασίλη Βασιλικό για το ιστορικό και πολιτισμικό πλαίσιο της Γενοκτονίας των Ποντίων, καθώς και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής τους παράδοσης, όπως είναι η μουσική.

Ο συγγραφέας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας Αντώνης Παυλίδης, με αφορμή το πρόσφατο μυθιστόρημά του με τίτλο Χαλαμονή, ταξιδεύει τους τηλεθεατές από τα τέλη του 19ου αιώνα και την Τραπεζούντα ως τη σημερινή εποχή, μέσα από τη συγκλονιστική πορεία μιας οικογένειας, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα.

Η νεαρή Μαρία Προκοπίδου παραδίδει ένα χρονικό αναμνήσεων, μια ιστορική αναδρομή από την Άτρα του Πόντου, γενέτειρα σημαντικού αριθμού των προσφύγων της Αριδαίας. Η προσεγμένη καταγραφή μαρτυριών, ηθών και εθίμων, βασισμένη σε χειρόγραφα και ακουστικό υλικό από τους πρόσφυγες πρώτης γενιάς, αποδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον των νεότερων γενεών Ποντίων για τις ρίζες τους.


Ο Βασίλης Βασιλικός (φωτ.: press.ert.gr)

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πασχάλης Κιτρομηλίδης παρουσιάζει το εμβληματικό πεντάτομο έργο του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών Η Έξοδος, εκ του οποίου οι τρεις τόμοι αφιερώνονται στη βίαιη μετακίνηση πληθυσμών από τον Πόντο. Τέλος, ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης προσεγγίζει και τεκμηριώνει το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων.