15 Μάιος 2018, 22:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 22:14

Ο Κ. Μητσοτάκης στην Ίμβρο για τα θυρανοίξια παρεκκλησίου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτο, βίντεο)

  • Ο Κ. Μητσοτάκης στην Ίμβρο για τα θυρανοίξια παρεκκλησίου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο (φωτο, βίντεο)
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου παρέστη ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Είχα την πολύ μεγάλη χαρά και συγκίνηση να συμμετέχω στα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, εδώ στην Ίμβρο, χοροστατούντος του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τον αγιασμό στο παρεκκλήσι των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Και συνέχισε λέγοντας: «Η ιστορία της Ίμβρου είναι συνυφασμένη με την κοινή μοίρα Ελλήνων και Τούρκων. Και είχα μάλιστα τη μεγάλη χαρά σήμερα, επισκεπτόμενος τα σχολεία της Ίμβρου, να διαπιστώσω ότι η ελληνική κοινότητα στην Ίμβρο αυξάνεται και ότι η Ίμβρος παραμένει ένα παράδειγμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο λαών μας. Μία ειρηνική συνύπαρξη, η οποία θα πρέπει να είναι ο οδηγός στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το μέλλον. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε από αυτή την ειρηνική συνύπαρξη, η οποία προϋποθέτει βέβαια το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Εύχομαι να μου δοθεί η ευκαιρία σύντομα να επιστρέψω σε αυτό τον πολύ ιδιαίτερο τόπο».

Χθες, στελέχη της ελληνικής κοινότητας και του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου υποδέχθηκαν τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στο λιμάνι Αγίου Κηρύκου. Ο πρόεδρος της ΝΔ εξήρε το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, χάρη στις προσπάθειες του οποίου οι Έλληνες της Ίμβρου, όπως είπε, επιστρέφουν τα τελευταία χρόνια στο νησί τους. Είναι ενδεικτικό ότι από 168 εναπομείναντες Έλληνες το 2000, σήμερα στο νησί κατοικούν μόνιμα περισσότεροι από 550 Έλληνες, ανάμεσα στους οποίους 39 μαθητές και 13 βρέφη που γεννήθηκαν στο νησί.

Ο Κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε το ελληνικό Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, όπου έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου ως μαθητή και στη συνέχεια έκανε περιήγηση στο χωριό.

Παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην οικία του αδερφού του Αντώνη Αρχοντώνη, ενώ σήμερα το πρωί συναντήθηκε με τον έπαρχο του νησιού Μουχιττίν Γκιουρέλ και τον δήμαρχο Υνάλ Τσετίν στην πρωτεύουσα του νησιού Παναγιά. Ακολούθως επισκέφθηκε την έδρα του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου που έχει τη διαχειριστική ευθύνη για τα σχολεία που επαναλειτούργησαν μετά από πάρα πολλά χρόνια.

Το μεσημέρι μετέβη στο χωριό Σχοινούδι στο οποίο μέχρι τη δεκαετία του ’60 κατοικούσαν περισσότεροι από 3.000 Έλληνες και σήμερα κατοικούν λιγότεροι από 100, όπου οι Ίμβριοι τον υποδέχθηκαν στο πολιτιστικό κέντρο του Συλλόγου Προστασίας Αλληλεγγύης Βιώσιμης Ανάπτυξης Σχοινουδίου κι από εκεί πήγε στα Αγρίδια για να επισκεφθεί το ομογενειακό Γυμνάσιο-Λύκειο.

  • Φωτογραφίες: Νέα Δημοκρατία.