16 Μάιος 2018, 08:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μάιος 2018, 08:02

Ποιοι θα μιλήσουν στη συνεδρίαση της Βουλής για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ρεπορτάζ

  • Ποιοι θα μιλήσουν στη συνεδρίαση της Βουλής για τη Γενοκτονία των Ποντίων – Ρεπορτάζ
    Η αίθουσα της Γερουσίας, όπου είναι πολύ πιθανό να φιλοξενηθεί η ειδική συνεδρίαση για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Το ημερολόγιο έγραφε 1994 όταν ένα πάγιο αίτημα του οργανωμένου ποντιακού χώρου ικανοποιήθηκε και η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο με τον οποίο η 19η Μαΐου καθιερώθηκε ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων. Με αυτό τον τρόπο ο κορυφαίος δημοκρατικός θεσμός αναγνώρισε τη Γενοκτονία και έδωσε «εντολή» για εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα – το Προεδρικό Διάταγμα που φέρει την υπογραφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 11 Μαρτίου 1994.

Έτσι, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, και το ίδιο το κοινοβούλιο θα τιμήσει φέτος τη 19η Μαΐου σε μια ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, σήμερα στις 11:00.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του pontos-news.gr, στη συνεδρίαση θα προεδρεύσει ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος. Μέχρι την τελευταία στιγμή δεν ήταν βέβαιο ποιος θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση, ωστόσο ακουγόταν έντονα το όνομα του Παναγιώτη Κουρουμπλή, του ποντιακής καταγωγής υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το λόγο αναμένεται να λάβει ο βουλευτής Αττικής Γιάννης Δέδες, και εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Ημαθίας Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Τους ΑΝΕΛ θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης, το ΚΚΕ ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Δελής, το Ποτάμι ο βουλευτής Ηρακλείου Σπύρος Δανέλλης, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, την Ένωση Κεντρώων ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Γιάννης Σαρίδης, και τη Χρυσή Αυγή ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σαχινίδης.

Ποιοι έχουν προσκληθεί
Από τη Βουλή έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδος και Νήσων, και της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων.

Επίσης, πρόσκληση έχουν λάβει οι πρώην πρόεδροι της Βουλής, ο γενικός και ο ειδικός γραμματέας, ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η επικεφαλής του γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, ο διπλωματικός σύμβουλος, καθώς και οι γενικοί διευθυντές της Βουλής.

Λόγω των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κτήριο της Βουλής, η ειδική αυτή συνεδρίαση είναι πιθανό να φιλοξενηθεί στην αίθουσα της Γερουσίας.