15 Μάιος 2018, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 17:41

Στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών – Τα θέματα που θα συζητηθούν

  • Αισιοδοξία Τσακαλώτου για μη περικοπή συντάξεων
    Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών για επαφές με υπουργούς της κυβέρνησης στην πορεία για το κλείσιμο της δ’ αξιολόγησης. Ο κύκλος των διαδοχικών ραντεβού θα ανοίξει αύριο στις 10:00 με πρώτο θέμα στην ατζέντα τις ιδιωτικοποιήσεις και την ενέργεια. Στις 12:00 θα γίνει επισκόπηση των συνομιλιών και στις 15:30 θα συζητηθούν θέματα δημόσιας διοίκησης.

Πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από κυβερνητικούς παράγοντες αναφέρουν ότι το κείμενο της συμφωνίας συντάσσεται ήδη από τα τεχνικά κλιμάκια.

Πηγή από το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι οι επαφές σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων εξελίσσονται θετικά και «δείχνουν διάθεση για επίλυση των διαφορών». Η Αθήνα θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να κλείσει η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο έως το Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Επόμενη κομβική ημερομηνία θεωρείται η 21η Ιουνίου, οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου το Eurogroup. Τότε, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων της δ’ αξιολόγησης – ίσως απομένουν ένα ή δύο προαπαιτούμενα που είναι χρονοβόρα, ωστόσο δεν θεωρείται ότι πρόκειται για πρόβλημα, όπως συνέβη με την προηγούμενη αξιολόγηση. Ταυτόχρονα η Αθήνα επιδιώκει να κλείσει η συμφωνία τόσο για το χρέος όσο και για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση.