15 Μάιος 2018, 17:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 17:04

Οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ

  • Οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΑΕΠΙ
    (Φωτ.: achildsmind.net)

Στην οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ανεξάρτητης Οντότητας Διαχείρισης του άρθρου 50 του ν. 4481/2017, με την επωνυμία «ΑΕΠΙ - Ελληνική Εταιρεία προς Προστασίαν της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕ» προχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού. Η απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας «λόγω παραβίασης των υποχρεώσεών της ΑΕΠΙ για το χρονικό διάστημα της δραστηριοποίησής της πριν και κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4481/2017, οι οποίες τεκμηριώνουν έλλειψη βιωσιμότητας και αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των δικαιωμάτων των δικαιούχων» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σημειώνει ακόμη ότι η ΑΕΠΙ, που διαχειρίστηκε «σχεδόν μονοπωλιακά» τα πνευματικά δικαιώματα συνθετών και στιχουργών στην Ελλάδα επί 80 χρόνια, «είχε οδηγηθεί, εξαιτίας της μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης των μετόχων της και μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο, με πολλά εισπραγμένα και μη αποδοθέντα δικαιώματα στους δικαιούχους –τα μέλη της, με οφειλές προς τους δικαιούχους– μέλη από προηγούμενες διανομές, προς τρίτους, προς τους εργαζομένους υπαλλήλους της και προς το ελληνικό δημόσιο, στους δε μετόχους και μέλη του Διοικητικού της Συμβουλίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα».

Επίσης, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού συγκροτεί ειδική υπηρεσία έκτακτης διαχείρισης δικαιωμάτων εντός του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), που ως στόχο έχει τη ρύθμιση της αγοράς και τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων συνθετών και στιχουργών, «με τρόπο αποτελεσματικό, διαφανή, δίκαιο, αντικειμενικό και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Θυμίζουμε ότι το ζήτημα με τα πνευματικά δικαιώματα των παραδοσιακών ποντιακών τραγουδιών είχε απασχολήσει έντονα στο παρελθόν την Επιτροπή Μουσικής της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, η οποία είχε πραγματοποιήσει σχετικές επαφές τόσο με την ΑΕΠΙ όσο και με το υπουργείο Πολιτισμού.