15 Μάιος 2018, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 16:38

Έως την 1η Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

  • Έως την 1η Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει αν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
    (Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Επιβεβαιώνοντας τις μεγάλες αποστάσεις που υπάρχουν μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό για τη διευθέτηση του χρέους, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι την 1η Ιουνίου θα ξεκαθαρίσει εάν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, «καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά».

Το Ταμείο ζητά έναν απόλυτα αυτόματο μηχανισμό, ενώ το Βερολίνο επιμένει ότι η όποια μελλοντική διευθέτηση θα πρέπει να εγκρίνεται από τη γερμανική Βουλή. Πάντως, η κατάσταση έως σήμερα είναι τελείως ρευστή.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εάν τελικά το ΔΝΤ δεν μπει στο ελληνικό πρόγραμμα το βασικό ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το πώς θα δοθεί στις αγορές το αναγκαίο σήμα για τη βιωσιμότητα του χρέους. Γι’ αυτό κυβερνητικοί παράγοντες συστήνουν «υπομονή» και παραπέμπουν στην εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστούν εμπροσθοβαρώς με τη λήξη του προγράμματος.

Το δεύτερο, και εξίσου σημαντικό, ερώτημα που προκύπτει είναι εάν θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα της περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019 και του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020, που νομοθετήθηκαν κατ’ απαίτηση του ΔΝΤ.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις μιλώντας σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες παρατήρησε ότι γίνεται όλο και πιο σαφές πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν προϋποθέτει και τη χρηματοδότηση από την πλευρά του Ταμείου, και σημείωσε ότι είναι ζήτημα μηνών η απόφαση για τα μέτρα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία άμεσα για την ελάφρυνση του χρέους τόνισε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πολ Τόμσεν σε παρουσίασή του για την έκθεση του Ταμείου για την ευρωπαϊκή οικονομία. «Έχουμε ένα πρόγραμμα που θα θέλαμε να ενεργοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος σε ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση για την Ελλάδα.