15 Μάιος 2018, 14:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 14:45

Κυριάκος Αναστασιάδης: Ο καρδιοχειρουργός που έσωσε 30 ασθενείς στον Μαυρίκιο

  • Κυριάκος Αναστασιάδης: Ο καρδιοχειρουργός που έσωσε 30 ασθενείς στον Μαυρίκιο
    (Φωτ.: Livemedia)

Έχοντας στη διάθεσή του μόνο υποτυπώδη εξοπλισμό, χωρίς αυτό όμως να τον εμποδίσει να κάνει τη δουλειά του όπως μόνο εκείνος ξέρει, ο καθηγητής Κυριάκος Αναστασιάδης μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες χειρούργησε αφιλοκερδώς πάνω τριάντα καρδιοπαθείς που ζουν στον Μαυρίκιο, τη χώρα της νοτιοανατολικής Αφρικής στην οποία «σαρώνει» ο σακχαρώδης διαβήτης.

«Το 95% της έκτασής της είναι φυτείες ζαχαροκάλαμου. Μάλλον θα πρέπει να έγινε κάποια μετάλλαξη στα γονίδια των κατοίκων, οι περισσότεροι από τους οποίους από την ηλικία των 17 ετών εμφανίζουν σακχαρώδη διαβήτη και μέχρι την ηλικία των 30 σε έναν μεγάλο αριθμό εκδηλώνεται στεφανιαία νόσος, που οφείλεται κυρίως στην πρώιμη εκδήλωση και επίπτωση του σακχαρώδη διαβήτη», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ.

Το 2012 ήταν το ταξίδι του Έλληνα καθηγητή στον Μαυρίκιο, στο κέντρο που έχει δημιουργήσει ο διάσημος καθηγητής καρδιοθωρακικής χειρουργικής Μαγκντί Γιακούμπ. Τότε έμεινε στην αφρικανική χώρα για δύο εβδομάδες, χειρουργώντας δύο με τρεις ασθενείς την ημέρα και παράλληλα εκπαιδεύοντας τους γιατρούς και το προσωπικό. Για την προσφορά του τιμήθηκε από τη διοίκηση του νοσοκομείου του Παμπλεμούς.

Φέτος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας της χώρας τού πρότεινε να επιστρέψει στον Μαυρίκιο.

Άλλωστε, την τελευταία πενταετία ο Κυριάκος Αναστασιάδης έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα κάνοντας επαφές ώστε να μπορέσει να προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του και σε άλλες χώρες της Αφρικής, όπως στην Ουγκάντα, στο Κονγκό και στην Αίγυπτο. Για το λόγο αυτό συνεργάζεται με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και με τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης. Όταν ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά ζητήματα, ο Έλληνας καρδιοχειρουργός θα κάνει και πάλι επεμβάσεις στην Αφρική.

Για την προσφορά του στον Μαυρίκιο, αλλά και για το γενικότερο έργο του, ο καθηγητής του ΑΠΘ θα τιμηθεί την Παρασκευή με το Βραβείο Αριστείας Ιατροκοινωνικού Έργου και Προσφοράς. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 19:30 στην αίθουσα τελετών της Παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.