15 Μάιος 2018, 12:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 12:24

«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαθητής» στο Δημοτικό των Αγίων Θεοδώρων στην Ίμβρο

  • Ίμβρος: Διήμερο αστρονομίας από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
    Το Δημοτικό των Αγίων Θεοδώρων και σε πρώτο πλάνο το άγαλμα «Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαθητής» (φωτ.: Σύλλογος Ιμβρίων)

Ακριβώς κάτω από το Δημοτικό Σχολείο των Αγίων Θεοδώρων, του ελληνικού χωριού στην Ίμβρο εκεί όπου χτυπάει… μία από τις καρδιές της ελληνόφωνης εκπαίδευσης στο νησί (το Γυμνάσιο και το Λύκειο λειτουργούν στα Αγρίδια), από τη Δευτέρα βρίσκεται ο «Οικουμενικός Πατριάρχης μαθητής». Πρόκειται για το μπρούτζινο άγαλμα ενός παιδιού με τετράδιο στο χέρι, το οποίο είναι στραμμένο προς την Ανατολή. Ο κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος κατάγεται από τους Αγίους Θεοδώρους, τελείωσε το Δημοτικό στο ίδιο κτήριο που σήμερα οι ελάχιστοι μαθητές της κοινότητας μαθαίνουν τα ελληνικά.

Μάλιστα, θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες για την επανεκκίνηση της ελληνόφωνης εκπαίδευσης σχεδόν 50 χρόνια μετά το κλείσιμο των σχολείων από τις τουρκικές Αρχές.

Κατά την ομιλία του, εμφανώς συγκινημένος, έκανε μια ανασκόπηση των σχολικών του χρόνων και τόνισε την αγάπη του για τα βιβλία. Ακόμα, υπογράμμισε τα όσα έχουν γίνει στην Ίμβρο τις τελευταίες δεκαετίες, και τόνισε ότι είναι μια ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον με ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή. Τόσο το άγαλμα όσο και ο βοτανικός κήπος που θα δημιουργηθεί είναι δωρεά της Rukiye Devres, την οποία ευχαρίστησε ο κ. Βαρθολομαίος.


(Φωτ.: fanarion.blogspot.gr)

Σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τελέσει τα Θυρανοίξια του παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στους Αγίους Θεοδώρους. Στην τελετή θα παραστεί και ο πρόεδρος της ΝΔ που βρίσκεται από χθες στην Ίμβρο.