15 Μάιος 2018, 09:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Μάιος 2018, 09:28

Πάτρα: Επιχείρηση-σκούπα για την απομάκρυνση μεταναστών στο λιμάνι

Συντονισμένη επιχείρηση για την εκκένωση άτυπων καταυλισμών από μετανάστες στα εργοστάσια ΑΒΕΞ και Λαδόπουλου, απέναντι από το νότιο λιμάνι της Πάτρας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί εκατοντάδες αστυνομικοί. Περισσότεροι από 450 άνδρες της Αστυνομίας, από την Πάτρα και πολλές διμοιρίες από την Αθήνα των ΜΑΤ, ΥΜΕΤ, ΔΙΑΣ, ΟΠΚΕ και της Ασφάλειας άρχισαν να εκκενώνουν του καταυλισμούς λίγο μετά τις 05:30 το πρωί.

Περίπου 600 μετανάστες επιβιβάστηκαν χωρίς καμία αντίσταση σε λεωφορεία και μεταφέρθηκαν σε δομές εκτός Αχαΐας.

Εκεί γίνεται αυτή τη στιγμή ο έλεγχος των εγγράφων τους και η ταυτοποίησή τους. Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν και τέσσερις ανήλικοι για τους οποίους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, καθώς την επιχείρηση επόπτευαν και οι εισαγγελείς Ανηλίκων Ανθούλα Μπούμπα και Δήμητρα Καπελιαρή.

«Απολύτως συνεργάσιμοι οι μετανάστες»
Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, η επικεφαλής της αστυνομικής επιχείρησης αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τόνισε ότι η επιχείρηση εξελίχθηκε χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα και ανέφερε ότι οι μετανάστες θα οδηγηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει ο έλεγχος των στοιχείων τους. «Όσοι είναι νόμιμα διαμένοντες στη χώρα, θα φιλοξενηθούν με μέριμνα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής σε δομές φιλοξενίας. Όσοι διαμένουν παράνομα στη χώρα θα φιλοξενηθούν σε αστυνομικές υπηρεσίες. Η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τους μετανάστες και η επιχείρηση, από την αρχή έως την ολοκλήρωσή της, εξελίχθηκε απολύτως ομαλά.

Παρών στην επιχείρηση ήταν και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος ανέφερε, από την πλευρά του, ότι όλα εξελίχθησαν με απόλυτη ομαλότητα τονίζοντας ότι «οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ήταν απόλυτα συνεργάσιμοι και δεν δημιουργήθηκε κανένα απολύτως πρόβλημα».

«Η kυβέρνηση συνεπής στις δεσμεύσεις της σήμερα ενήργησε την πλήρη εκκένωση ων άτυπων καταυλισμών προσφύγων και μεταναστών. Ευχαριστώ και εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και ιδιαίτερα εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα και του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα τους συμμετέχοντες στην επιχείρηση τηρώντας κατά απόλυτο τρόπο τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών» σημείωσε ο Τζανέτος Φιλιππάκος. Επισήμανε, τέλος, ότι «πρόκειται για ένα θέμα που δεν τελειώνει την επόμενη ημέρα και γι' αυτό θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα επιβαλλόμενα μέτρα, ώστε να διατηρηθεί η ισορροπία που πρέπει και να μπορεί να ελέγχεται η κατάσταση και στο επόμενο χρονικό διάστημα».