14 Μάιος 2018, 22:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 22:32

Νετανιάχου: Αυτοάμυνα η αντίδραση του Ισραήλ

  • Νετανιάχου: Αυτοάμυνα η αντίδραση του Ισραήλ
    (Φωτ.: EPA / Mohammed Saber)

Ως υποχρέωση του Ισραήλ να υπερασπίζεται τα σύνορά του κόντρα στους τρομοκράτες της Χαμάς χαρακτήρισε την αντίδραση του στρατού, που απάντησε με αληθινά πυρά στις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων στα σύνορα με τη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Κάθε χώρα έχει την υποχρέωση να υπερασπίζεται τα σύνορά της» έγραψε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ στο Twitter.

Σήμερα ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά έφτασε τους 55, ενώ τους 2.700 έφτασαν οι τραυματίες, με τις διαδηλώσεις στη Λωρίδα της Γάζας να είναι μεγάλες, λόγω των εγκαινίων της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ. Τουλάχιστον έξι από τους νεκρούς είναι παιδιά κάτω των 18 ετών, εκ των οποίων ένα κορίτσι. Οι 1.360 τραυματισμοί προήλθαν από πυρά.

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς διακηρύσσει ότι προτίθεται να καταστρέψει το Ισραήλ και στέλνει χιλιάδες να παραβιάσουν τον συνοριακό φράκτη προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε με αποφασιστικότητα για να προστατεύσουμε την κυριαρχία μας και τους πολίτες», πρόσθεσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού η πρεσβεία των ΗΠΑ
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε σήμερα την ισραηλινή «σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας. «Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον ένας μεσολαβητής στην Μέση Ανατολή», δήλωσε στη Ραμάλα, ενώπιον της παλαιστινιακής ηγεσίας, χαρακτηρίζοντας την αμερικανική πρεσβεία ένα «προκεχωρημένο φυλάκιο εποικισμού». Ανακοίνωσε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη και την κήρυξη γενικής απεργίας την Τρίτη, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους.


(Φωτ.: EPA / Alaa Badarneh)

Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας
Οι αντιδράσεις στη νέα έκρηξη βίας στη Γάζα είναι παγκόσμιες, καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ζήτησαν αυτοσυγκράτηση, ενώ οι αραβικές χώρες καταδίκασαν την υπερβολική χρήση βίας από το Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συγκληθεί αύριο στις 10:00, τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας), έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ, με θέμα συζήτησης την κατάσταση στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ένας εκπρόσωπος της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένη Έθνη. «Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στις 10:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) έπειτα από αίτημα του Κουβέιτ», τόνισε ο εκπρόσωπος.