14 Μάιος 2018, 16:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 19:52

Χάος στη Γάζα: Νεκροί και αληθινά πυρά πριν από τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ

  • Χάος στη Γάζα: Νεκροί και αληθινά πυρά πριν από τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Luca Piergiovanni)
  • Χάος στη Γάζα: Νεκροί και αληθινά πυρά πριν από τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Luca Piergiovanni)
  • Χάος στη Γάζα: Νεκροί και αληθινά πυρά πριν από τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ
    (Φωτ.: EPA / Abed Al Hashlamoun)

Με το αίμα των Παλαιστινίων βάφτηκε η «μεγάλη μέρα για το Ισραήλ», κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν στο ψαχνό προσπαθώντας να απωθήσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα. Η επίσημη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), παρουσία της Ιβάνκα Τραμπ, του συζύγου της Τζάρεντ Κούσνερ και εκατοντάδων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, έβαλε φωτιά στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τι καταπληκτική μέρα! Ευχαριστώ πρόεδρε των ΗΠΑ, Τραμπ» έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Διεθνή μέσα μεταδίδουν ότι τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, στους 52 ανέρχονται οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν σήμερα από ισραηλινά πυρά στη Λωρίδα της Γάζας. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διέπραξε «μια τρομερή σφαγή» και ζήτησε να υπάρξει άμεσα μια διεθνής επέμβαση. Αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι υπάρχουν και 918 τραυματίες, εκ των οποίων οι 448 φέρουν τραύματα από αληθινά πυρά.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένα 14χρονο αγόρι και ένας άνδρας που κατέβηκε στις διαδηλώσεις με το αναπηρικό του αμαξίδιο. Αρκετοί διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Γάζας και σε τοπικές κλινικές με αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων.

Τα εγκαίνια της αμερικανικής πρεσβείας συμπίπτουν με την 70ή επέτειο από την ίδρυση του Ισραήλ, ενώ η 15η Μαΐου είναι η ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θρηνούν για τη «Νάκμπα» (Καταστροφή), όταν εκατοντάδες χιλιάδες εκδιώχθηκαν το 1948 από τα σπίτια τους. Οι Ισραηλινοί το τελευταίο διάστημα έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική τους παρουσία κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και κατά μήκος των συνόρων με τη Δυτική Όχθη, και η εντολή που δόθηκε στους στρατιώτες είναι να υπερασπιστούν τα σύνορα και να ανοίξουν πυρ βάσει των κανόνων εμπλοκής.