14 Μάιος 2018, 14:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 14:19

Τριγμοί στην οικονομία της Τουρκίας: Υποχωρεί η λίρα, ανησυχούν οι επενδυτές

  • Ανάκαμψη για την τουρκική λίρα σήμερα
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Erdem Sahin)

Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, η τουρκική οικονομία μπαίνει σε νέες… περιπέτειες. Η λίρα, που από την αρχή του έτους έχει χάσει το 12% της αξίας της, υποχωρεί και σήμερα έναντι του δολαρίου. Στις 11:06 η ισοτιμία ήταν στις 4,3270 λίρες ανά δολάριο – την περασμένη εβδομάδα η ισοτιμία είχε υποχωρήσει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 4,3780 λιρών, μετά και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, τα οποία τα αποκάλεσε «μητέρα και πατέρα όλων των δεινών».

Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου.

Οι επενδυτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να μειώσει τον διψήφιο πληθωρισμό, ενώ υπάρχουν και αμφιβολίες για το πόσο θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς για μια πιο σφιχτή νομισματική πολιτική. Τον περασμένο μήνα το βασικό επιτόκιο, με το οποίο δίνεται ρευστότητα στις τράπεζες, αυξήθηκε κατά 75 μονάδες βάσης (τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας). «Οι προσδοκίες της αγοράς για μία αύξηση του επιτοκίου στις 7 Ιουνίου, ή πιθανόν και νωρίτερα, ενισχύονται. Οι δηλώσεις, όμως, των πολιτικών αυτή την ώρα ασκούν μεγαλύτερη πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία», ανέφερε τραπεζίτης στο Reuters.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των επενδυτών, αν και η αγορά έδειξε μικρή αντίδραση στη διεύρυνσή του στα 4,812 δισ. δολάρια τον Μάρτιο από 4,5 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Οι προβλέψεις αναλυτών έκαναν λόγο για ένα έλλειμμα 4,125 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο. Η άλλη μεγάλη ανησυχία είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος ανήλθε στο 10,85% τον Απρίλιο, πολύ υψηλότερα από τον στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας.