14 Μάιος 2018, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 13:36

Μηνύματα Παυλόπουλου στην Τουρκία για τις γκρίζες ζώνες και τους δύο στρατιωτικούς

  • Μηνύματα Παυλόπουλου στην Τουρκία για τις γκρίζες ζώνες και τους δύο στρατιωτικούς
    (Φωτ.: e-evros.gr)

Μηνύματα από την Αλεξανδρούπολη έστειλε στην Τουρκία ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έδωσε το παρών στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 98ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης. «Το διεθνές και το ευρωπαϊκό Δίκαιο έχουν διαμορφώσει οριστικά και αμετάκλητα τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν υπάρχει καμιά αμφισβήτηση ως προς αυτά τα σύνορα. Άρα δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες», τόνισε.

Ακόμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις «που μπορούν ανά πάσα στιγμή να υπερασπιστούν τα σύνορά μας».

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν κρατούμενοι στην Αδριανούπολη χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, σημείωσε ότι πρόκειται για μια αυθαιρεσία που πλήττει κυρίως το κύρος της Τουρκίας και της ηγεσίας της. «Διότι αυτή η αυθαιρεσία, που έχει προκαλέσει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή κατακραυγή, είναι πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου ακόμη και αυτού, τούτου του πολιτισμού μας», πρόσθεσε, και κάλεσε τη γειτονική χώρα να αναλάβει έστω και τώρα τις ευθύνες της απέναντι στην Ελλάδα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα εν γένει.

Στους δύο στρατιωτικούς αναφέρθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που επίσης βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη. Όπως είπε, ζήτησε από τον Μανώλη Κεφαλογιάννη, πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, ο οποίος θα επισκεφθεί σήμερα τους δύο κρατούμενους, να τους υπενθυμίσει ότι δεν φυλούσαν μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. Επιπλέον, ο  επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου και τους κανόνες της καλής γειτονίας.