14 Μάιος 2018, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 17:24

Ο «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» Έδεσσας τίμησε τη Γενοκτονία των Ποντίων

  • Ο «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς» Έδεσσας τίμησε τη Γενοκτονία των Ποντίων
    (Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Τον ελάχιστο φόρο τιμής στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου απέτισε το Σάββατο 12 Μαΐου ο Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς». Η αίθουσα εκδηλώσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου που φιλοξένησε την εκδήλωση γέμισε με κόσμο, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τη σπουδαία δράση του σωματείου.

Σε κλίμα συγκίνησης όλο το πρόγραμμα, με ποιήματα, θεατρική παράσταση και ομιλίες για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη (δρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Η Γενοκτονία ως εθνικό και διεθνές ζήτημα». Ακολούθησε ανάγνωση ποιήματος από την Ειρήνη Ασλανίδου για τις γυναίκες της Σάντας του Πόντου, και μονόπρακτο βασισμένο στο κείμενο του Θ. Μαλκίδη για το ολοκαύτωμα της Σάντας τον Σεπτέμβριο του 1921 όπου οι γυναίκες και τα παιδιά προβάλλουν ως ο βασικός στόχος της Γενοκτονίας. Την παράσταση επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε ο Κοσμάς Τσίναλης και παρουσίασε η Ελένη Βασιλειάδου. Η ανδρική χορευτική ομάδα του συλλόγου έκλεισε την τελετή με μια εντυπωσιακή σέρρα προς τιμήν των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας των Ποντίων, μαγνητίζοντας τα βλέμματα του κοινού.


(Φωτ.: Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»)

Το Σάββατο 19 Μαΐου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Ναό Αγίας Σκέπης Έδεσσας θα τελεστεί μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, και αμέσως μετά στο μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Μ. Αλεξάνδρου), θα τελεστεί τρισάγιο και επιμνημόσυνη δέηση. Σε επίπεδο νομού, οι εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαΐου στην Αριδαία, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.