14 Μάιος 2018, 15:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 14:43

Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2018: Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας τιμά τους 353.000 νεκρούς Έλληνες του Πόντου

  • Ημέρα Μνήμης Γενοκτονίας Ποντίων 2018: Η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας τιμά τους 353.000 νεκρούς Έλληνες του Πόντου
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Με πλήθος εκδηλώσεων και δράσεων τιμάται και φέτος η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Μαΐου με τη φροντίδα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα και της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλας Πατουλίδου.

Στην έδρα της Περιφέρειας, τη Θεσσαλονίκη, συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος όγκος των εκδηλώσεων.

Από το πρωί της Κυριακής ορίστηκε γενικός σημαιοστολισμός σε όλη τη διοικητική περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των καταστημάτων ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 20ής Μαΐου. Η Περιφέρεια έχει μεριμνήσει για τη διεξαγωγή ομιλιών και εκδηλώσεων με θέμα τα δραματικά γεγονότα του διωγμού του ποντιακού ελληνισμού σε όλα τα σχολεία, με σκοπό η νέα γενιά να γνωρίσει την ιστορία της Γενοκτονίας των Ποντίων .

Για τη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί επιμνημόσυνη δέηση (ώρα 10:00) στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία του Απ. Τζιτζικώστα για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται (ώρα 11:00) με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού (πλατεία Αγίας Σοφίας) από εκπρόσωπους της κυβέρνησης, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, την αντιπεριφερειάρχη, εκπροσώπους ποντιακών ομοσπονδιών, παλιννοστούντων καθώς και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Την ίδια ημέρα, στις έδρες των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα λάβουν χώρα εκδηλώσεις μνήμης σε συνεργασία με τα ποντιακά σωματεία και τους κατά τόπους δήμους.