14 Μάιος 2018, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Μάιος 2018, 12:12

Τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της Μ. Ανατολής (φωτο)

  • Τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ ρίχνουν λάδι στη φωτιά της Μ. Ανατολής (φωτο)
    Σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ και ένα μεγάλο πανό στη γέφυρα στην εβραϊκή γειτονιά της Αρνόνα, στην Πράσινη Γραμμή της Ανατολικής-Δυτικής Ιερουσαλήμ, καλωσορίζουν την αμερικανική πρεσβεία στην περιοχή (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Πριν από λίγους μήνες ο Ντόναλντ Τραμπ προανήγγειλε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ και σήμερα, εν μέσω διαδηλώσεων και διαμαρτυριών των Παλαιστινίων αλλά και παρουσίας της Ιβάνκα Τραμπ, εγκαινιάζεται το νέο κτήριο στην Πράσινη Γραμμή που χωρίζει την ιερή πόλη στα δύο. Τα εγκαίνια συμπίπτουν με την 70ή επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το 1948 και οι Ισραηλινοί έχουν προγραμματίσει πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων.

Η μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η μετακίνηση της πρεσβείας, η οποία μέχρι τώρα ήταν εγκατεστημένη στο Τελ Αβίβ, σήμανε μονομερή ρήξη με την πολιτική που ασκούσε η αμερικανική διπλωματία επί δεκαετίες. Ταυτόχρονα αντίκειται προς τη διεθνή συναίνεση, κατά την οποία οι πρεσβείες δεν πρέπει να εγκατασταθούν στην Ιερουσαλήμ πριν υπάρξει διευθέτηση για το τελικό καθεστώς της πόλης κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Αντίθετα, για τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, η μετακίνηση της πρεσβείας όχι μόνο δεν υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία, αλλά την «κάνει ευκολότερη». Πρόκειται για «την αναγνώριση της πραγματικότητας», υποστήριξε ο Μπόλτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.


Ισραηλινοί αστυνομικοί έξω από το προξενείο των ΗΠΑ που μεταφέρθηκε στην εβραϊκή γειτονιά της Αρνόνα στην Πράσινη Γραμμή της Ιερουσαλήμ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Για τον Παλαιστίνιο απεσταλμένο στις ΗΠΑ, τον Χουσάμ Ζομλότ, η κυβέρνηση Τραμπ «εγκατέλειψε τον ρόλο του συμφιλιωτή» επιλέγοντας να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προχωρώντας σε μια κίνηση που οδηγεί σε «θρησκευτική σύγκρουση μάλλον, παρά σε αξιοπρεπή ειρήνη». Μολαταύτα, ο απεσταλμένος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) είπε πως δεν «αποκηρύσσουμε την πεποίθησή μας ότι η ειρήνη είναι εφικτή».


Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απονέμει τιμητική πλακέτα στον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Την ίδια ώρα οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ προειδοποίησαν τους Παλαιστίνιους με φυλλάδια που έριξαν στη Γάζα, να μην πλησιάσουν στο φράχτη ασφαλείας της κοινής συνοριακής γραμμής αλλά και να μην εμπλακούν σε δραστηριότητες απειλητικές για τη ζωή τους στη διάρκεια διαδηλώσεων. Ο Ισραηλινοί έχουν προχωρήσει στην ανάπτυξη στρατιωτικών ενισχύσεων κατά μήκος της μεθορίου με τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και των συνόρων της Δυτικής Όχθης, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των επεισοδίων κατά την 15η Μαΐου, την ημέρα Μνήμης της Εξόδου των Παλαιστινίων, ενέργεια που προκλήθηκε από τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, το 1948. Ωστόσο ήδη έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 28 Παλαιστίνιοι κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.


Πανό σε σπίτι κοντά στο αμερικανικό προξενείο που θα λειτουργεί ως η νέα αμερικανική πρεσβεία στην Πράσινη Γραμμή της Ιερουσαλήμ, ευχαριστεί τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

«Δεν αντιδρούν καλά» στην κίνηση αυτή, είπε το Σάββατο ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, ο Ντέιβιντ Φρίντμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News. Αλλά για τον Φρίντμαν, οι διαθέσεις των Παλαιστίνιων «θα αλλάξουν εν καιρώ», διότι κατ' αυτόν θα αντιληφθούν ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν «να τείνουν το χέρι με ειρηνικό τρόπο» και οι ΗΠΑ «είναι εκεί για να βοηθήσουν τους Παλαιστίνιους».

Υπέρ της μεταφοράς της πρεσβείας είναι φυσικά και οι περισσότεροι Ισραηλινοί που δείχνουν τη χαρά τους για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ με πανό και αφίσες έξω από τα σπίτια τους ή πόστερ πάνω στα αυτοκινήτά τους. Εξάλλου όπως λένε, η κίνηση του Αμερικανού προέδρου ξεκαθαρίζει το ποιανού κράτους είναι η πρωτεύουσα η Ιερουσαλήμ.