13 Μάιος 2018, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2018, 19:07

Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο

  • Θεσσαλονίκη: Συγκίνηση στην εκδήλωση για τον Πόντιο κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλο
    Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος στο κέντρο και ο Σάββας Αναστασιάδης δεξιά του (φωτ.: Stathis Georgiadis / Facebook)

«Παιδιά, να μην φοβάστε, να έχετε μεγάλα όνειρα. Πρέπει να έχετε μεγάλα όνειρα και να θυμάστε ότι η δική σας ζωή είναι στα δικά σας χέρια». Με την παραίνεση αυτή προς τα μικρά παιδιά ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, αποδέχθηκε την τιμή που του έγινε σήμερα στη γεμάτη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση «Πόντος Παντού» που διοργάνωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ Σάββας Αναστασιάδης.

Στην εκδήλωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, το παρών ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας.

«Είμαι τρεις φορές ευτυχισμένος, γιατί έχω τρεις πατρίδες: η μεγάλη που είναι η Ρωσία, τη Γεωργία όπου γεννήθηκα, και την Ελλάδα όπου πάντα με πολλή αγάπη έρχομαι εδώ καρδιά μου βρίσκεται εδώ, γιατί η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ζούνε εδώ, στη Σίνδο», είπε ο Πόντιος κοσμοναύτης. Όπως είπε, δίνοντας συγκινητικό τόνο στην εκδήλωση, το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε από το διάστημα ήταν στη μητέρα του.

Πρόσθεσε, δε, πως το όνομα «Αργώ» που έδωσε στο διαστημόπλοιο με το οποίο ταξίδεψε πρόσφατα στο διάστημα συμβολίζει το αντάμωμα των τριών του πατρίδων και την αγάπη του για την Ελλάδα, την αρχαία ιστορία και την ελληνική μυθολογία. Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια, συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό.

«Είναι μια τιμή που οφείλουμε όλοι οι Έλληνες –Πόντιοι και μη– στο πρόσωπο του Γιουρτσίχιν, διότι είναι από του ομογενείς που έχει μέσα στην καρδιά του βαθιά ριζωμένη τη φλόγα της αγάπης για την Ελλάδα», ανέφερε ο Σάββας Αναστασιάδης.

«Ήρθα ως εκπρόσωπος του προέδρου της ΝΔ για να τιμήσουμε τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη μας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του, αφενός αναδεικνύει τη σχέση του με τον ποντιακό ελληνισμό, αφετέρου μας δημιουργεί αισθήματα υπερηφάνειας και πραγματικού θαυμασμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Τσιάρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, γραμματέας της ΚΟ της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε την ανάγκη για την «επιστροφή σε μια ιστορική καταγραφή που για καθέναν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να βρεθεί ξανά στα βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, ενώ πρέπει επιτέλους η ελληνική κοινωνία και συνολικά το πολιτικό μας σύστημα να διεθνοποιήσει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων».


Ο Κ. Καραμανλής στην εκδήλωση τιμής στον Θεόδωρο Γιουρτσίχιν (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Για τον θείο του, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, μίλησε ο Χριστόφορος Αϊβαζίδης (η μητέρα του κοσμοναύτη και η γιαγιά του ήταν αδερφές), ενώ επισήμανε τη συμβολή που μπορεί να έχει ως προσωπικότητα ο Γιουρτσίχιν στην προσπάθεια για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ήρθε η ώρα να πάμε όλοι μαζί μπροστά, να συμπορευτούν νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες, αλλά πιστοί στις παραδόσεις και έχοντας στο πλάι τους έμπειρα στελέχη που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει στον ποντιακό χώρο και με εγγυητές προσωπικότητες σαν αυτή του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν όλοι μαζί να πετύχουμε τον έναν και μοναδικό στόχο, να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ποντίων και οι δεκάδες χιλιάδες πρόγονοί μας και οι ψυχές τους επιτέλους να αναπαυτούν εν ειρήνη», υπογράμμισε.

Την εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρουσίασε ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης και τραγούδησε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου. Την παράσταση έκλεψε μια εκπληκτικά σκηνοθετημένη σέρρα που χόρεψε ο Σύλλογος Αυγής Λαγκαδά.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σμαρώ Αβραμίδου.
Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ13
ΜΑΙΟΣ
2018
12:00
Διοργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν του.