13 Μάιος 2018, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2018, 14:22

Στη Βρετανία ο Ερντογάν – Συναντήσεις με Τερέζα Μέι και βασίλισσα Ελισάβετ

  • Ερντογάν: Οι έρευνες θα συνεχιστούν «με αμετάβλητη αποφασιστικότητα» 2
    (Φωτ.: EPA / Γραφείο Τύπου Τουρκικής Προεδρίας)

Για την Αγγλία αναχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη. Κατά την παραμονή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί την Τρίτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, αλλά και με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Με την Τερέζα Μέι θα συζητήσουν διάφορα διμερή θέματα, ενώ στο τραπέζι θα πέσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και τη Συρία.

«Με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό θα συζητήσουμε τις διμερείς μας σχέσεις και τρόπους ανάπτυξής τους, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ως χώρες-εγγυήτριες και οι δύο θα εξετάσουμε και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Επιπλέον, θα συζητήσουμε το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης για τη Μέση Ανατολή, ειδικά για τη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν», ανέφερε πριν την αναχώρησή του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Παράλληλα, θα παραστεί σήμερα στο έβδομο τουρκοβρετανικό φόρουμ Tatli Dil και επισήμανε πως η Τουρκία θα επιδιώξει θετικές οικονομικές σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, στη μετά Brexit εποχή. «Θέλουμε να κάνουμε τη διαδικασία του Brexit μια ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε τις ήδη θετικές οικονομικές σχέσεις», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, έντονη κριτική ασκείται στην Τερέζα Μέι για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου. Αν και είχε προγραμματιστεί πριν την προκήρυξη εκλογών, στη Βρετανία θεωρούν πως η πρωθυπουργός θα έπρεπε να την αναβάλει, καθώς η παρουσία του στο Λονδίνο να ενισχύσει την προεκλογική του καμπάνια.

Αρκετές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζουν διαδηλώσεις εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.