13 Μάιος 2018, 11:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Μάιος 2018, 11:05

Πετρόπουλος: Κανονικά οι περικοπές συντάξεων το 2019

  • Μέτρα για τις συντάξεις χηρείας, τα χρέη προς τα ταμεία και επιτάχυνση έκδοσης συντάξεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Στην παραδοχή ότι οι περικοπές στις συντάξεις θα ισχύσουν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019 προχώρησε ο υφυπουργός Κοινωνικής Απασχόλησης Τάσος Πετρόπουλος, τονίζοντας πως θα αφορούν και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.

Το σχέδιο επανυπολογισμού των συντάξεων παρουσίασε ο Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο υφυπουργός παραδέχτηκε ότι «οι περικοπές θα αφορούν και συντάξεις κάτω από τα 1.000 ευρώ», ενώ έσπευσε να σημειώσει ότι τον Οκτώβριο θα δουν πόσο θα μειωθούν και ότι θα τις βελτιώσουν. «Έχουμε μπροστά μας 7 μήνες για τις συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η μείωση 18% στις συντάξεις εμπεριέχει και τα επιδόματα, δεν υπάρχει πρόσθετη περικοπή επιδομάτων, οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα υπερβαίνουν το 18%. Το 18% δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, αφορά ένα 25% με 30%... Τον Οκτώβρη θα δούμε τις ακριβείς περικοπές στις συντάξεις».

Ο Τάσος Πετρόπουλος δεσμεύτηκε ακόμα ότι έως τον Αύγουστο θα καταβληθούν όλες οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις. Παράλληλα, επισήμανε πως ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί. Περίπου 500.000 έχουν αρνητική μεταβολή στις συντάξεις (από 5 ευρώ έως και 200 ευρώ), αλλά υπάρχουν και περιθώρια αυξήσεων σε κάποιες, λόγω πλεονασμάτων και μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εισφορές του ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός είπε ότι θα μειωθούν από το 2019, ενώ στις επικουρικές δεν θα υπάρξει άλλο «ψαλίδι».